Kép az értesítési sávon
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokHagyományos karácsonyi sütemények – a legjobb receptek

Hagyományos karácsonyi sütemények – a legjobb receptek

DELÍCIA sütőtepsi perem nélkül 40 x 36 cm - kép
Idézd fel a gyerekkor ízeit a klasszikus karácsonyi sütikkel, amelyek épp úgy hozzátartoznak a karácsonyhoz, mint a karácsonyfa vagy a betlehemes dalok. Próbáld ki kedvenc receptjeinket, és élvezd a nyugodt sütögetést a praktikus eszközeinkkel.
DELÍCIA SiliconPRIME kapcsos tésztaalátét 60 x 50 cm - kép

Puha mézeskalács karácsonyra
Készíts elő:

  • 600 g finomlisztet
  • 150 g porcukrot
  • 200 g langyos mézet
  • 1 tasak vaníliás cukrot
  • 1 kk. szódabikarbónát vagy ½ tasak sütőport
  • 120 g puha vajat
  • 2 tojást
  • 2 kk. mézeskalácsfűszert

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, és dolgozd őket kemény tésztává. A tésztát csomagold frissentartó fóliába, és pihentesd a hűtőben 24 órán át. Melegítsd elő a sütőt 160 ˚C-ra.  Nyújtsd ki a pihentetett tésztát, és szaggasd ki ki kedvenc formáiddal. Sütőpapíron süsd a mézeskalácsokat kb. 12 perc alatt aranyszínűre.

A még meleg mézeskalácsokat kend meg felvert tojással.

DELÍCIA sablonok sütemények készítéséhez, 2 db - kép

Habcsókok

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • 120 g kristálycukor
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő (kb. 15 g)
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A tojásfehérjéket félig felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az összekevert cukrokat, a keményítőt és a citromlevet. 10 percig tovább verjük, amíg kemény habot kapunk. A habot díszítőfejjel ellátott habzsákba töltjük.
A tepsire ráteszünk egy sablont, arra sütőpapírt helyezünk, és egyforma habcsókokat nyomunk rá. A tepsit a 150 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd a hőfokot 120 °C-ra csökkentjük. Másfél órán át szárítjuk. A sütőt közben nem nyitjuk ki. A végén még 30 percig bent hagyjuk a habcsókokat.


EGY TIPP: Gyönyörű, egyforma habcsókokat készítünk a krokettkészlettel is, amelynek csöve pont ideális méretű és formájú.

DELÍCIA kávébab forma - kép

Csokoládés töltött kávébab

Hozzávalók kb. 40 kávébab tésztájához: 

  • 250 g teljes tejpor,
  • 250 g reszelt kókusz
  • 200 g porcukor
  • 6 tojásfehérje

Elkészítés:

Helyezze a tálbaaz összes hozzávalót, alaposan keverje össze őket, és készítse el a tésztát. 


Kávés töltelék: 

  •  100 g vaj
  • 20 g porcukor
  • 10 g kakaó és 5 g őrölt szemes kávé
  • 1 teáskanál rum

Elkészítés: 

Keverjea vajatacukorral, kakaóvalésarummalsűrű krémes masszává. 

Öntet: 

  •  200 g főzőcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 2 teáskanál víz

Elkészítés:

Tegyen gőzfürdőbe 2 teáskanál vizet, adja hozzá az összetördelt csokoládét és a vajat.

A kávébab formázása: 

Készítsen a tésztából vizes kézzel ovális pogácsát, és tegyen a közepébe egy kevés kávés tölteléket. Tekerje fel a pogácsát, és nyomja a műanyag aljzatra helyezett szilikon formába. Vegye ki a formát a tésztával, és a hajlékony aljára kifejtett mérsékelt nyomással fordítsa ki a kávébabot. Mártsa a megformázott kávébabokat a felolvasztott csokoládé öntetbe.
DELÍCIA kerámia fonott kalács sütőforma - kép

Fonott kalács
Ezekre lesz szükséged:

  • 500 g finomliszt
  • 115 g porcukor
  • 200 ml langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 100 g megolvasztott margarin
  • 1 tojás
  • ½ kk. só
  • 1 citrom reszelt héja
  • vágott mandula
  • rumba áztatott mazsola

Hogyan készül a fonás nélküli kalács:

Adj a tejhez egy csiper cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és szobahőmérsékleten hagyd felfutni. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, add hozzá a megolvasztott margarint, keverd bele a tojást és az élesztős tejet, majd dolgozd sima, nem ragacsos tésztává. Add hozzá a vágott mandulát és a rumba áztatott mazsolát is. Tedd a tésztát egy kikent kerámiaformába, és meleg helyen hagyd egy órán át kelni. A kalácsot süsd 160°C-on 45 percig. Ha megsült, azonnal fordítsd ki a formából, és várd meg, amíg kihűl.

Egy hasznos tipp: Ha a kalácsot nem tudod kifordítani a formából, takard le nedves konyharuhával. Kb. 10 perc után könnyen kivehető a kalács.

DELÍCIA karácsonyi és omlós teasütemény kiszúrók, 8 db - kép

Kakaós linzer

 
  • 375 g finomliszt
  • 45 g kakaó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 250 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

A vajat a cukorral habosra keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a tojást és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót, és hozzáadjuk a vaj és a tojás keverékhez. Simára gyúrjuk a tésztát, és legalább egy órát pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat. 10-12 percig sütjük 180 ˚C-on.

A krémhez:

  • 1 tubus karamellizált sűrített tej
DELÍCIA SiliconPRIME madeleine sütőforma - kép

Csokoládés madeleine

Hozzávalók:
Egy formához a következőkre lesz szükséged:

  • 2 tojás
  • 80 g kristálycukor
  • 110 g olvasztott vaj
  • 100 g finomliszt
  • 15 ml tej
  • 15 ml narancslé
  • egy narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 20 g holland kakaópor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
A forma kikenéséhez:
  • 1 teáskanál finomliszt
  • ½ teáskanál kakaó
  • 1 teáskanál vaj
A mázhoz:
  • 80 g étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj
  • reszelt narancshéj

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral robotgéppel vagy kézi habverővel világos, habos krémmé verjük. A keverés végén alacsony fokozatra kapcsolunk, majd hozzáadjuk a narancslevet, a reszelt narancshéjat, a tejet és a vaníliát Egy másik tálban átszitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport, majd fokozatosan a tojásos keverékhez dolgozzuk. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és óvatosan, spatulával egynemű tésztává forgatjuk.

A masszát fóliával lefedjük, és legalább 3 órára, de legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a madeleine-formát vajjal kikenjük. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet a kakaóporral, ezzel vékonyan meghintjük a kivajazott formát, majd 10 percre hűtőbe tesszük.

A hideg formába másfél teáskanálnyi tésztát adagolunk mélyedésenként, a halmot nem kell elsimítani. 10 percig sütjük, amíg a madeleine-ek szépen kidomborodnak. A mázhoz a feldarabolt csokoládét és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk, a kihűlt süteményeket belemártjuk, majd reszelt narancshéjjal megszórjuk, és hagyjuk megdermedni.

Édes diók omlós tésztából

DELÍCIA SiliconPRIME mogyoróforma - kép

Hozzávalók a világos diókhoz:

(kb. 100 egész dióhoz)
  • 165 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 70 g darált dió
  • 1 kis tojás
Az összes hozzávalót összekeverjük és sima tésztát készítünk. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A kivajazott sütőformákat körülbelül félig megtöltjük a tésztával, és 180 ˚C-os sütőben kb 8 percig sütjük.

Karamellás krém
Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 120 g karamellás sűrített tej (1 tubus sűrített tej és karamell szirup összekeverésével is elkészíthető)
A vajat habosraverjük. Kis adagokban beleforgatjuk karamellás sűrített tejet. A diókat egy habzsák segítségével megtöltjük a krémmel, majd a feleket egymáshoz tapasztjuk.

    Hozzávalók sötét diókhoz:

    (kb. 100 teljes dióhoz)
    • 155 g finomliszt
    • 100 g porcukor
    • 100 g vaj
    • 70 g darált dió
    • 10 g kakaó
    • 1 kis tojás
    Az összes hozzávalót összekeverjük és sima tésztát készítünk. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A kivajazott sütőformákat körülbelül félig megtöltjük a tésztával, és 180 ˚C-os sütőben kb 8 percig sütjük.

    Világos krém
    Hozzávalók:

    • 150 g vaj
    • 120 g sűrített tej

    A vajat habosraverjük. Kis adagokban beleforgatjuk a karamellizált sűrített tejet. A diókat egy habzsák segítségével megtöltjük a krémmel, majd a feleket egymáshoz tapasztjuk.

      GrandCHEF szervírozótálca 40 x 14 cm - kép

      Sakrajda – a diós bejgli cseh változata

      Hozzávalók:

      • 300 g finomliszt
      • 220 g porcukor
      • 1 evőkanál méz
      • 1 evőkanál juharszirup
      • 2 tojás + 1 a megkenéshez
      • 1 teáskanál sütőpor
      • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
      • 60 g puha vaj+ egy kevés a meglocsoláshoz
      • 2 evőkanál rum + egy kevés a meglocsoláshoz
      • 2 evőkanál tej
      • 300 g szilvalekvár
      • 100 g finomra + 40 g durvára vágott dió
      • 50 g finomra vágott pekándió

       

       

       

        Elkészítése:

        A lisztet, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a juharszirupot, két felvert tojást, a puha vajat és a rumot. Ha a tészta túl kemény, kissé felhigítjuk 1–2 evőkanál tejjel. Sima, nem ragadós tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk a finomra vágott dióval és pekándióval, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint egy bejglit. A tésztát az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30–40 perc alatt készre sütjük. Sütés után meglocsoljuk olvasztott vajjal, amiben elkevertünk egy kevés rumot. Tálaláskor porcukorral megszórva kínáljuk.
        ShopSys