Hagyományos karácsonyi sütemények – a legjobb receptek


Puha mézeskalács karácsonyra
Készíts elő:
- 600 g finomlisztet
- 150 g porcukrot
- 200 g langyos mézet
- 1 tasak vaníliás cukrot
- 1 kk. szódabikarbónát vagy ½ tasak sütőport
- 120 g puha vajat
- 2 tojást
- 2 kk. mézeskalácsfűszert
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, és dolgozd őket kemény tésztává. A tésztát csomagold frissentartó fóliába, és pihentesd a hűtőben 24 órán át. Melegítsd elő a sütőt 160 ˚C-ra. Nyújtsd ki a pihentetett tésztát, és szaggasd ki ki kedvenc formáiddal. Sütőpapíron süsd a mézeskalácsokat kb. 12 perc alatt aranyszínűre.
A még meleg mézeskalácsokat kend meg felvert tojással.

Habcsókok
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 120 g porcukor
- 120 g kristálycukor
- 2 teáskanál kukoricakeményítő (kb. 15 g)
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tojásfehérjéket félig felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az összekevert cukrokat, a keményítőt és a citromlevet. 10 percig tovább verjük, amíg kemény habot kapunk. A habot díszítőfejjel ellátott habzsákba töltjük.
A tepsire ráteszünk egy sablont, arra sütőpapírt helyezünk, és egyforma habcsókokat nyomunk rá. A tepsit a 150 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd a hőfokot 120 °C-ra csökkentjük. Másfél órán át szárítjuk. A sütőt közben nem nyitjuk ki. A végén még 30 percig bent hagyjuk a habcsókokat.
EGY TIPP: Gyönyörű, egyforma habcsókokat készítünk a krokettkészlettel is, amelynek csöve pont ideális méretű és formájú.

Csokoládés töltött kávébab
Hozzávalók kb. 40 kávébab tésztájához:
- 250 g teljes tejpor,
- 250 g reszelt kókusz
- 200 g porcukor
- 6 tojásfehérje
Elkészítés:
Kávés töltelék:
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 10 g kakaó és 5 g őrölt szemes kávé
- 1 teáskanál rum
Elkészítés:
Öntet:
- 200 g főzőcsokoládé
- 30 g vaj
- 2 teáskanál víz
Elkészítés:
A kávébab formázása:

Fonott kalács
Ezekre lesz szükséged:
- 500 g finomliszt
- 115 g porcukor
- 200 ml langyos tej
- 25 g élesztő
- 100 g megolvasztott margarin
- 1 tojás
- ½ kk. só
- 1 citrom reszelt héja
- vágott mandula
- rumba áztatott mazsola
Hogyan készül a fonás nélküli kalács:
Adj a tejhez egy csiper cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és szobahőmérsékleten hagyd felfutni. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, add hozzá a megolvasztott margarint, keverd bele a tojást és az élesztős tejet, majd dolgozd sima, nem ragacsos tésztává. Add hozzá a vágott mandulát és a rumba áztatott mazsolát is. Tedd a tésztát egy kikent kerámiaformába, és meleg helyen hagyd egy órán át kelni. A kalácsot süsd 160°C-on 45 percig. Ha megsült, azonnal fordítsd ki a formából, és várd meg, amíg kihűl.
Egy hasznos tipp: Ha a kalácsot nem tudod kifordítani a formából, takard le nedves konyharuhával. Kb. 10 perc után könnyen kivehető a kalács.

Kakaós linzer
- 375 g finomliszt
- 45 g kakaó
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 250 g vaj
- 120 g porcukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
A vajat a cukorral habosra keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a tojást és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót, és hozzáadjuk a vaj és a tojás keverékhez. Simára gyúrjuk a tésztát, és legalább egy órát pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat. 10-12 percig sütjük 180 ˚C-on.
A krémhez:
- 1 tubus karamellizált sűrített tej

Csokoládés madeleine
Hozzávalók:
Egy formához a következőkre lesz szükséged:
- 2 tojás
- 80 g kristálycukor
- 110 g olvasztott vaj
- 100 g finomliszt
- 15 ml tej
- 15 ml narancslé
- egy narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 20 g holland kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 1 teáskanál finomliszt
- ½ teáskanál kakaó
- 1 teáskanál vaj
- 80 g étcsokoládé
- 1 teáskanál vaj
- reszelt narancshéj
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral robotgéppel vagy kézi habverővel világos, habos krémmé verjük. A keverés végén alacsony fokozatra kapcsolunk, majd hozzáadjuk a narancslevet, a reszelt narancshéjat, a tejet és a vaníliát Egy másik tálban átszitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport, majd fokozatosan a tojásos keverékhez dolgozzuk. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és óvatosan, spatulával egynemű tésztává forgatjuk.
A masszát fóliával lefedjük, és legalább 3 órára, de legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a madeleine-formát vajjal kikenjük. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet a kakaóporral, ezzel vékonyan meghintjük a kivajazott formát, majd 10 percre hűtőbe tesszük.
A hideg formába másfél teáskanálnyi tésztát adagolunk mélyedésenként, a halmot nem kell elsimítani. 10 percig sütjük, amíg a madeleine-ek szépen kidomborodnak. A mázhoz a feldarabolt csokoládét és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk, a kihűlt süteményeket belemártjuk, majd reszelt narancshéjjal megszórjuk, és hagyjuk megdermedni.
Édes diók omlós tésztából

Hozzávalók a világos diókhoz:
(kb. 100 egész dióhoz)- 165 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
- 70 g darált dió
- 1 kis tojás
Karamellás krém
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 120 g karamellás sűrített tej (1 tubus sűrített tej és karamell szirup összekeverésével is elkészíthető)
Hozzávalók sötét diókhoz:
(kb. 100 teljes dióhoz)- 155 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
- 70 g darált dió
- 10 g kakaó
- 1 kis tojás
Világos krém
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 120 g sűrített tej
A vajat habosraverjük. Kis adagokban beleforgatjuk a karamellizált sűrített tejet. A diókat egy habzsák segítségével megtöltjük a krémmel, majd a feleket egymáshoz tapasztjuk.

Sakrajda – a diós bejgli cseh változata
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 220 g porcukor
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál juharszirup
- 2 tojás + 1 a megkenéshez
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 60 g puha vaj+ egy kevés a meglocsoláshoz
- 2 evőkanál rum + egy kevés a meglocsoláshoz
- 2 evőkanál tej
- 300 g szilvalekvár
- 100 g finomra + 40 g durvára vágott dió
- 50 g finomra vágott pekándió







