Gyakori kérdések

 

Árinformáció

 

Hol találom meg a TESCOMA termékek ajánlott árait?

A TESCOMA termékek kiskereskedelmi árait a www.tescoma.hu oldalon tekintheti meg. Ugyanezen árakon termékeinket közvetlenül a TESCOMA értékesítési központokban is megvásárolhatja. Termékeink végleges árait értékesítési partnereinknél és viszonteladóinknál  saját maguk szabják meg.  

 


 

Katalógus és választék

Tudnak küldeni aktuális TESCOMA termékkatalógust?

A nyomtatott TESCOMA termékkatalógus kizárólag üzleti partnereink számára készül de megtekinthető a TESCOMA értékesítési központokban  és viszonteladóink többségénél. A TESCOMA teljes választékát az újdonságokkal együtt megtalálja www.tescoma.hu oldalon.

 

Hol tekinthető meg személyesen a teljes választék?

Teljes kínálatunkat a Katalógus  részben találja. A bő választékra való tekitettel (cca 2500 termék) a teljes kínálatot egyik üzletünkben sem tudja megtekinteni.

 

Az interneten fel van tüntetve a termékekre érvényes garanciaidő?

Igen, a  garanciaidő a weboldalunkon és internetes márkaboltunkban is fel van tüntetve. A TESCOMA termékek garanciaideje az érvényes előírásoknak megfelelően van meghatározva, annak hossza minimálisan 24 hónap. A legtöbb TESCOMA márkájú konyhai kellékre azonban átlagon felüli 3, 5, vagy 10 év garanciaidőt adunk. Minden TESCOMA termék garanciaideje fel van tüntetve a termék csomagolásán valamint a használati útmutatóban is.

 

Hol ismerhetem meg az újdonságokat?

A TESCOMA termékek teljes választéka az újdonságokkal együtt megtalálható és rendszeresen frissül ezeken az oldalakon. Újdonságainkat a valóságban megtekintheti a TESCOMA értékesítési központokban. Minden értékesítési központban megtalálja az összes, magyarországi piacon megjelenő újdonságot.

 


 

Minőségellenőrzés

 

Hol gyártják a TESCOMA termékeket?

A TESCOMA vállalat saját termelési kapacitásait Csehországban működteti és termékeik egész sorát itt is gyártja. Ugyanakkor további több mint 100 alvállalkozóval működünk együtt Csehországban, az EU országaiban és a világ más országaiban. Minden TESCOMA márkájú terméket a bejegyzett TESCOMA® védjegy védi.

 

Hogyan igazolható a felhasznált anyag higiéniai alkalmassága?

A TESCOMA konyhai kellékek előállításához felhasznált anyagok higiéniai szabványát a Zlín-i ITC rt. akkreditált laboratórium által kiadott ún. teszt protokoll dokumentálja. A teszt protokollt még a termék forgalomba hozatala előtt kell kiállítani. A TESCOMA konyhai eszközök előállításához felhasznált minden anyagot a gyártásba kerülés után is ismételten tesztelnek, minden egyes gyártósoron ellenőriznek, hogy azok az előírt szabványoknak megfeleljenek. 

Mi a garancia arra, hogy a gyártó a jóváhagyott anyaggal és technológiával dolgozik?

A TESCOMA gyártásellenőrzése a ČSN EN ISO 9001 szerinti szabványoknak van alárendelve. Akkreditált laboratóriumunkban ellenőrizzük az egyes termékcsaládokhoz használt összes bemenő anyagot, valamint minden egyes terméket minden gyártási sorozatban. Ezen kívül  ellenőrzünk és tesztelünk minden olyan paramétert, amely hatással van a biztonságra, egészségvédelemre, az adott termék funkcionalitására és élettartamára. A Minőségellenőrző részleg munkatársai rendszeresen végeznek átvizsgálást a beszállítók gyártási helyein.

 


 

A TESCOMA termékek karbantartása, használata és tulajdonságai

A rozsdamentes acél edények helyes tisztítása és karbantartása

A rozsdamentes acél edényeket általános tisztítószerekkel tisztítsa, ne használjon agresszív anyagokat, vegyszereket és éles tárgyakat. Erős szennyeződés esetén áztassa vízben vagy mosogatószeres vízben. Minden használat után az edényt törölje szárazra.

Figyelmeztetés: Csak forró vízbe szórjon sót! Ha a sót hideg vízbe szórja, a konyhai só magas koncentrációját okozhatja az edény alján, aminek hatására világos foltok alakulhatnak ki, ez az ún. pórusos korrózió. Ezek a világos foltok az edény alján nem korlátozzák az edény funkcionalitását, nem károsak az egészségre, nem jelentenek termékhibát, így nem lehet reklamáció tárgya sem. Ha az edény belsejében megjelennek fehér lerakódások vagy szivárványszerű elszíneződés, tisztítsa meg ecettel, néhány csepp citrommal vagy kifejezetten erre a célra ajánlott tisztítószerrel. Olyan lerakódásokról van szó, amelyek kialakulása a víz kémiai összetételétől függ.

A TESCOMA konyhai edények mosogatógépben moshatóak. Mosogatógépben való mosáskor ügyeljen arra, hogy az edény ne érintkezzen más fémből készült edénnyel, különben az edényen megjelenhetnek rozsda- vagy világos foltok, ún. kontakt korrózió.  A mosási ciklus befejezése után mielőbb nyissa ki a mosogatógép ajtaját és vegye ki az edényt. A korrózió vízzel átvihető egy másik edényről is, ezért a tökéletes megjelenés érdekében ajánlatos a mosogatógépben való mosást minimálisra csökkenteni vagy mellőzni. 

 

Mosható –e a kukta mosogatógépben?

A TESCOMA kukták mosogatógépbe alkalmasak. A TESCOMA kukta fedelét soha ne mossa mosogatógépben, karbantartásukkal kapcsolatos  részletes információkért alaposan tanulmányozza át a használati útmutatót.

 

Melyik evőeszközkészlet mosható mosogatógépben?

Minden TESCOMA evőeszközkészlet elsőosztályú rozsdamentes acélból készül és mosogatógépbe alkalmas. A  tökéletes megjelenés érdekében ajánlatos a mosogatógépben való mosást minimálisra csökkenteni vagy mellőzni. Ha az evőeszközt mosogatógépben mossa, minden esetben mosogatás után puha konyharuhával törölje meg. A TESCOMA evőeszközt folyó víz alatt általános tisztítószerrel, kíméletesen mossa el. Erős szennyeződés esetén hagyja ázni. Mosogatás után puha konyharuhával törölje meg, ne hagyja megszáradni.

 

Mit jelent a 18/10 jelzés? Milyen anyagból készül a rozsdamentes acél edény?

A rozsdamentes acél 18/10 jelölése a felhasznált ötvözött elemek króm/nikkel aránya. A TESCOMA rozsdamentes acél edény többféle rozsdamentes acélból készül, a felhasználás típusától és céljától függően:

 • Az edény teste mindig 18/10 ötvözetű rozsdamentes acélból van.
 • Az edény alja 18/10 ötvözet, hogy indukciós főzőlapon is megfelelően működjön.
 • A rozsdamentes acél fogantyúk speciális rozsdamentes ötvözetből készülnek, melyeknek kisebb hővezető képességük van, hogy az edény fogantyúi minél kevésbé melegedjenek fel.
 • Az edény extra erős háromrétegű szendvics aljjal van ellátva. Az alj vastagsága a különböző típusoknál 3,7 és 5,5 mm között mozog, az egyes edénytípusok felépítésétől függően. 

 

Mit jelent az edényen feltüntetett űrtartalom?

Az edény űrtartalma a műszaki szabvány szerint az edény teljes űrtartalmát jelenti, egészen az edény felső széléig. Az edény felhasználható űrtartalma mindig 1-2 literrel kisebb, az edény belsejében  a felhasználható űrtartalom skálával van jelölve.

 

Melyik edény alkalmas indukciós főzőlapon való használatra?

Minden rozsdamentes acélból készült edény, amelyet a TESCOMA jelenleg gyárt, alkalmas gáz-, villany-, üvegkerámia- és indukciós főzőlapon való használatra. Azonban nincs kizárva, hogy a piacon forgalomban vannak régebbi termékek, amelyek indukciós főzőlapon nem működnek. Ezért vásárlás előtt mindig győződjön meg róla, hogy az „indukciós főzőlap“ szimbóluma szerepel a csomagoláson vagy a használati útmutatóban. Könnyen ellenőrizheti az indukciós tűzhelyre alkalmas edényeket úgy, hogy az edény aljára mágnest helyez. Ha mágneses, akkor az edény működni fog az indukciós lapon.

 

Melyik TESCOMA edény használható sütőben?

Rozsdamentes acél edényeket (fazekak, lábasok, nyeles lábasok) általában nem ajánlatos sütőben használni. Egyedül a VISION rozsdamentes acél  edényeket fedő nélkül és a HOME PROFI edényeket lehet sütőben használni  200 °C-ig. Magas hőmérséklet hatására (200 °C felett) megváltozhat a rozsdamentes acél színe. Sütőben való sütéshez használjon speciális sütőedényeket, pl. tepsit, rozsdamentes acélból készült sütőformát vagy tálat, porcelánt, hőálló szilikont, tapadásmentes felülettel ellátott sütőformát és has. A műanyag markolattal ellátott edényeket semmi esetre ne használja sütőben, a műanyag markolat megsérül! 

Nem forró a műanyag vagy rozsdamentes acél markolat?

Az utasításoknak megfelelő, helyes használat mellett a markolat felmelegszik, de nem éget. A rozsdamentes acél edényeket a főzőedényekre vonatkozó EN ČSN 12983-1-es számú európai szabványa szerint gyártják és megfelelően ellenőrzik az akkredidált laboratóriumban. Az elvégzett tesztelés alapján ítélik meg a markolatok és fogantyúk hőmérsékletét, amely nem lehet több 55 °C-nál.

 

Hogyan távolítsam el az új edényekről a matrica maradványait?

A TESCOMA termékeken az érvényes szabványoknak megfelelően használt mindegyik matrica ún. eltávolítható matrica, amely nem hagy ragasztónyomokat a termék felületén. Ha ez mégis előfordul, a ragasztó maradványainak eltávolítására használjon szivacsot koncentrált mosószerrel és forró vízzel – soha ne használjon drótszivacsot.  Ha a ragasztó maradványai még a szivaccsal történő tisztítás után is láthatóak, akkor azt technikai szesszel vagy orvosi benzinnel távolítsa el. A ragasztó eltávolítása után a terméket alaposan öblítse le folyó víz alatt.

 

Hogyan távolítsam el a fazékból az odaégett ételt úgy, hogy a fazék a mechanikai tisztítás során ne sérüljön?

Az edényt az odaégett étellel ajánljuk néhány órára forró vízben nagyobb mennyiségű mosogatószerrel beáztatni. Ezután az ételmaradékot kíméletesen távolítsuk el – ellenálló műanyag spatulával, ferde élű fa fordítólapáttal és has. Az esetleges további szennyeződést folyékony súrolószerrel (CIF és has.) távolítsa el. Rozsdamentes acél edények tisztítására ne használjon éles tárgyakat – drótszivacsot, kést, stb. Rendszeres kíméletes tisztításhoz ajánljuk a TESCOMA CLINOX rozsdamentes acél tisztítószert.

 

Milyen teflont használnak termékeik előállításához? 

Minden tapadásmentes felülettel rendelkező TESCOMA termék rendkívül ellenálló, nem tapadó PTFE (polytetrafluorethylen) alapú anyagból készül. A TESCOMA vállalat a tapadásmentes felülettel rendelkező termékeihez ellenőrzött és jól bevált márkákat használ. Ezek pl. a  TEFLON Classic, XYNFLON és has. tapadásmentes felületek. Ezek a tapadásmentes felületek, hasonlóan mint az öszes többi TESCOMA anyag  és termék, sikeresen átmentek minden előírt egészségügyi és higiéniai alkalmassági próbán.

 

Edények helyes használata indukciós főzőlapon

Az indukciós tűzhelyre ajánlott edényeket mind a terméken mind a csomagoláson feltüntetett „indukció“ szimbólum jelöli. Indukciós tűzhelyen való helyes használathoz fontos a főzőlap mérete, ez azt jelenti, hogy a főzőlap mérete vagy ugyanakkora legyen mint az edény aljának kerülete, vagy kisebb mint az edényé. Ellenkező esetben a főzőlapon lévő edény nem fog működni megfelelően.

 

Használhatok univerzális üvegfedőt minden fajta edényre?

Az UNICOVER üvegfedők 20, 22, 24, 26, 28, 30 a 32 cm  átmérővel az alábbi sorozatok edényeihez alkalmasak:

 • PRESTO
 • PREMIUM
 • i-PREMIUM
 • i-PREMIUM Stone
 • FineSTONE
 • PRESIDENT
 • ULTIMA
 • SmartCLICK
 • ADVANCE
 • GrandCHEF

Minden egyes TESCOMA üvegfedő használható a megfelelő átmérőjű és megfelelő szélű  egyéb edényekhez is. Javasoljuk, hogy a TESCOMA üvegfedő alkalmasságát egy konkrétan kiválasztott edénnyel ellenőrizze le az üzletben.

 

Szükséges a  BAMBOO vágódeszkát  első használat előtt impregnálni?

A BAMBOO vágódeszkák bambuszfából készültek. Felszínük étkezési olaj emulziójával van előkezelve. Első használat előtt csak folyó víz alatt öblítse le, gyakori használat és mosogatás esetén ajánljuk a vágódeszát vékony réteggel lekezelni a HOME PROFI Olaj vágódeszkákra 200 ml nevű termékkel.

 

Lehet –e a TESCOMA fából készült termékeit mosogatószeres vízben mosni?

A TESCOMA fából készült termékeit szükség szerint nedves ruhával törölje át és rögtön szárítsa meg. Soha ne áztassa be, ne mossa mosogatószeres vízben sem mosogatógépben.

 

Kell –e a TESCOMA késeket élezni? Ha igen, mivel?

A TESCOMA hagyományos sima (nem fogazott) élű konyhakéseit beleértve a  PRESTO tapadásmentes késeket is késélezővel, fenőacéllal vagy élező kővel élesítheti. A kiváló minőségű késekkel (AZZA, PRECIOSO) ha nagyon kopott az éle vagy sérült a pengéje forduljon szakemberhez.

 

Mennyi ideig marad meleg az ital a  TESCOMA termoszokban?

A termoszokat a ČSN 12546-1-es számú műszaki szabvány szerint ellenőrzik és gyártják. A hőmérséklet csökkenése függ az ital töltéskor mért  hőmérsékletétől, az ital mennyiségétől, a környezet hőmérsékletétől stb. Leegyszerűsítve, ha megtöltjük a termoszt 100 °C hőmérsékletű itallal egészen a pereméig, az ital 6 órán át  kb. 70 °C hőmérsékletű marad.

 

Hogyan készítsük a  legjobb kuglófot a DELÍCIA SILICONE  vagy DELÍCIA SiliconPRIME szilikon formában?

Sütés előtt ajánljuk a formát kikenni zsírral vagy bepermetezni a DELÍCIA Olaj sütőformába 300 ml termékkel. Száraz kuglóf (pl. piskóta) sütésénél megszórhatja a sütőforma belsejét daraliszttel vagy zsemlemorzsával. Mérsékelten forró sütőben süsse, úgy hogy a tészta kellőképpen átsüljön. Miután kihűlt, fordítsa ki a kuglófot a formából, ahogyan azt a használati útmutató írja. Ha a kuglófot nem tudja kifordítani, valószínű, hogy még nem sült meg rendesen.  A szilikon forma tisztítása: erős szennyeződés esetén hagyja a formát ázni, a mosáshoz ne használjon súrolószereket.

 

Mit jelent a nanoCARE™ jelölés a műanyag konyhai termékeken?

A nanoCARE™ technológia lehetővé teszi a műanyag tulajdonságainak atomszinten történő megváltoztatását, ennek köszönhetően a végterméknek számos egyedi tulajdonsága van. Például ha fokhagymát, hagymát vagy halat tartalmazó aromás ételeket tárolunk a nanoCARE™ technológiával gyártott műanyag tálkákban, nem szívják fel ezeket az intenzív aromákat és vízzel való öblítés után sem érezhetőek az edényen. A répában, paprikában, paradicsomban, curry fűszerben és has. található intenzív természetes színezőanyagok sem színezik el a műanyag edényeket és könnyen tisztíthatóak.  A szennyes nanoCARE™ edényeket elég röviden folyó víz alatt leöblíteni, a zsiradék és egyéb szennyeződések könnyen eltávolíthatóak a felszínükről, nem szükséges mosogatószer használata, sem mosogatógépben való tisztítás. Elmondhatjuk tehát, hogy a nanoCARE™ technológiával készült termékek környezetbarát termékek.