Pekándiós linzertorta

Hozzávalók:
A tésztához:• 300 g hideg vaj
• 340 g finomliszt
• 40 g porcukor
• egy csipet só
• 7 evőkanál jéghideg víz
• 2 tojássárgája
• 1 teáskanál őrölt vanília
A töltelékhez:• 3 tojás
• 60 g nádcukor
• 150 ml juharszirup
• 20 ml rum
• 20 g keményítő
• 70 g olvasztott vaj
• egy csipet só
• 100 g finomra vágott pekándió
• 100 g durvára vágott pekándió
• 150 g fél pekándió
Elkészítése:
A vajból, a lisztből, a porcukorból egy csipet sóval morzsát készítünk. Hozzáadjuk a jéghideg vizet, a tojássárgákat és a vaníliát, majd sima, kissé ragacsos tésztát gyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk, és legalább 60 percre hűtőbe tesszük pihenni. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma, majd óvatosan beletesszük, a széleket az ujjunkkal elsimítjuk és a felesleget kissé lenyomkodjuk. Az alját néhányszor megszurkáljuk villával, majd kb. 45 percre a hűtőbe tesszük dermedni. Közben a második tésztadarabot is kinyújtjuk, kiszúróval formákat szaggatunk belőle a díszítéshez, és ezeket is a hűtőbe tesszük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a juharszirupot, a rumot, a keményítőt, a nádcukrot, a kihűlt olvasztott vajat és a sót. Végül belekeverjük a finomra és durvára vágott pekándiót is. A kész tölteléket a formába öntjük a kihűlt tésztára, a tetejét díszítjük a kiszaggatott formákkal, megszórjuk a fél pekándiókkal, és 45 percre sütőbe tesszük. A torta tetejének szépen aranybarnára kell sülnie. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Meríts ihletet a sütéshez:
0











