info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Gluténmentes fánkok

Hozzávalók a kovászhoz:

  • 70 ml langyos tej
  • 20 g élesztő
  • 5 g cukor (1 teáskanál)

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g finomliszt,
  • 2 nagyobb tojás sárgája
  • 100 ml langyos tej
  • 70 g felolvasztott vaj,
  • 40 g kristálycukor (2 teáskanál)
  • 40 ml barna rum,
  • 2 csipet só
  • egy kis citrom lereszelt héja

A kovász elkészítése:

Az élesztő hozzávalóit összekeverjük, és meleg helyen kelesztjük pár percig.  A tészta elkészítése: A kovászhoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, a rumot, a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet, végül a lereszelt citromhéjat és a sót. Alaposan összekeverjük, híg tésztát készítünk, és meleg helyen egy órát kelesztjük. A forma kitöltése és kelesztés: A szilikon sütőformát kivajazzuk, és egy tepsire helyezzük. Díszítőfejjel ellátott habzsák segítségével annyi tésztát viszünk fel a formára, hogy csak az alját fedje be (a tészta kelés és sütés közben meg fog kelni). A formát letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig kelni hagyjuk. A sütés: Kelesztés után levesszük a konyharuhát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. A megsült fánkokat mindig ízesítsük csokoládéval vagy cukormázzal, szükség esetén díszítést is szórhatunk rá. 
 

Gluténmentes változat

Hozzávalók a kovászhoz:
  • 70 ml langyos tej
  • 20 g élesztő
  • 5 g cukor (1 teáskanál)
Hozzávalók a tésztához:
  • 100 g gluténmentes liszt,
  • 50 g rizsliszt,
  • 50 g kukoricaliszt,
  • 2 tojássárgája
  • 100 ml langyos tej
  • 70 g felolvasztott vaj,
  • 40 g kristálycukor (2 teáskanál)
  • 40 ml barna rum,
  • 2 csipet só
  • egy kis citrom lereszelt héja

A kovász elkészítése:

Az élesztő hozzávalóit összekeverjük, és meleg helyen kelesztjük pár percig. 
 

A tészta elkészítése:

A kovászhoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, a rumot, a tojássárgákat, a cukrot és a gluténmentes, a rizs- és a kukoricalisztet, végül a reszelt citromhéjat és a sót, alaposan összekeverjük, és híg tésztát készítünk. A forma kitöltése és kelesztés: A szilikon sütőformát kivajazzuk, és egy tepsire helyezzük. Díszítőfejjel ellátott habzsák segítségével annyi tésztát viszünk fel a formára, hogy csak az alját fedje be (a tészta kelés és sütés közben meg fog kelni). A formát letakarjuk egy konyharuhával és egy órán át kelni hagyjuk. A sütés: Kelesztés után levesszük a konyharuhát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. A megsült fánkokat mindig ízesítsük csokoládéval vagy cukormázzal, szükség esetén díszítést is szórhatunk rá.
 
EGY TIPP: A rumból sütés közben elpárolog az alkohol, ezért nyugodt szívvel hozzáadhatjuk a tésztához. Ha azonban inkább mégis elhagynád ezt az összetevőt, használhatsz helyette rumesszenciát, vagy adj még 40 ml ‎tejet a tésztához.