Kép az értesítési sávon
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsokWellington bélszín

Wellington bélszín

GrandCHEF sütőedény fedővel 40 x 26 cm - kép
A Wellington bélszín egy különleges ünnepi fogás, amely időt, gondos előkészítést és a hús átsütöttségének precíz ellenőrzését igényli – vagyis azt, hogy a hús a kívánt mértékben süljön át, miközben a tészta szép ropogós maradjon. Igazi ínyencség a minőségi húsok kedvelőinek. Pirított zöldségekkel, gombákkal vagy különféle pürékkel tálaljuk – például burgonyával, sárgarépával vagy más zöldségpürével.

Hozzávalók:

  • 1300 g marhabélszín
  • 500 g leveles tészta
  • 1 tojás
  • olaj
  • dijoni mustár
  • só, bors

A spenótos palacsinta receptjét itt találod.

A gombás-csirkés töltelékhez:

  • 650 g csiperkegomba
  • 1 mogyoróhagyma
  • fokhagyma ízlés szerint
  • só, bors
  • vaj és olaj

A gombát aprítógépben durvára vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon és egy teáskanál vajon üvegesre pároljuk az apróra vágott mogyoróhagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a gombát, majd kb. 10 percig pirítjuk, amíg a nedvesség elpárolog. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.

  • 650 g csirkemell
  • 60 ml 30%-os tejszín
  • 1 tojásfehérje
A hideg csirkemellet, a tojásfehérjét és a sót aprítógépbe tesszük, és sima, fényes habos masszává dolgozzuk. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a hideg tejszínt, és röviden tovább keverjük. Hidegen tartjuk.

Közvetlenül a Wellington töltése előtt összekeverjük a gombás és a csirkés keveréket.

Elkészítése:

A megtisztított bélszínt minden oldalán sózzuk, borsozzuk, és forró olajon körbepirítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A húst kivesszük, és az egész felületét bekenjük dijoni mustárral. A palacsintákat fóliára fektetjük egymás mellé, olyan hosszban, amekkora a hús, plusz oldalanként 2 cm ráhagyással. A tetejüket megkenjük a gombás-csirkés keverékkel, majd ráhelyezzük a mustárral megkent, elősütött húst, és óvatosan feltekerjük. Ügyelve arra, hogy a fólia feszesen zárjon, visszatesszük a hűtőbe további 30 percre. A leveles tésztát a hús méretéhez igazítva kinyújtjuk – a maradék tésztából díszítő rácsot készítünk. A húst kibontjuk a fóliából, és a felvert tojással megkent tésztába csomagoljuk, a végeket is lezárjuk. Az egész tekercset is megkenjük tojással. A maradék tésztából rácsot formázunk rácsozó hengerrel, ráfektetjük a húsra, és újra megkenjük tojással. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük – beleértve a tepsit is. A forró tepsire sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezzük a Wellington tekercset. Addig sütjük, amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 38–45 °C-ot. Szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.


TIPP: A Wellington bélszínt pirított vargányával és demi-glace mártással tálaljuk.

Meríts ihletet a sütéshez:

ShopSys