Lencseleves

Készítsd elő a következőket:
- 150 g vöröslencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 sárgarépa
- 1 nagyobb hagyma
- 1 póréhagyma – a fehér része
- 1 liter víz
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 lilahagyma + olaj a sütéshez
- 1/2 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál kurkuma
- fokhagyma ízlés szerint
- chilipaszta ízlés szerint
- só, bors
Elkészítése:
Felhevítünk egy kevés olajat, majd aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát és fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk. Belekeverjük a chilipasztát, a reszelt gyömbért és az összes fűszert, majd rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, és alaposan elkeverjük.
Az átöblített lencsét a fazékba szórjuk, majd a levest időnként megkeverve kb. 30 percig főzzük. Közben egy kevés olajon aranybarnára sütjük a szeletekre vágott lilahagymát. A felesleges zsiradékot egy szalvétával leitatjuk róla.
A megfőtt leves kétharmadát turmixgépbe öntjük, és simára turmixoljuk, a maradékot félretesszük.
A két részt összekeverjük, és ha szükséges, forró alaplével vagy vízzel hígítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük.
Tálalás előtt a levest megszórjuk a sült hagymával és aprított petrezselyemmel.











