A labneh nevű krémsajt Libanon nemzeti ételei közé tartozik. Nagyon könnyű elkészíteni: csak hagyjuk kicsepegni a savót egy kis joghurtból. A végeredmény ízletes lágysajt, amely nagy mennyiségben tartalmaz probiotikumokat, fehérjéket, A-vitamint és kalciumot, emellett zsírszegény. A beduinok ősidők óta szívesen fogyasztják, mint fontos fehérjeforrást. Ehhez saját eljárással, szárítva készítették el, hogy a hosszú vándorutakon is fogyasztható maradjon. A labneh-vel ma számos formában találkozhatunk, például olívaolajban eltett vagy (zöld)fűszerekkel borított golyócskákként. A hagyomány szerint viszont tálkában, olívaolajjal, olajbogyóval és szárított mentával vagy a za’atar nevű arab fűszerrel tálalják.
Hozzávalók:
- 1 kg probiotikus kultúrát tartalmazó joghurt
- olívaolaj
- szárított menta
- fekete olajbogyó
- ½ kk. só
Elkészítés:
Helyezd a szűrőt a
DELLA CASA sajtkészítő készlet tálkájába, simítsd bele a csomagolásban található textíliát, majd tedd rá a kör alakú keretet is. A joghurtot keverd össze a sóval, és töltsd meg vele a textíliát. Tedd a szűrőre a fedelet, majd 24 órán át, szobahőmérsékleten hagyd csepegni. A sajt akkor van készen, ha kicsepegett belőle a savó.