Különleges karácsonyi süteményreceptek


Epres piramisok
25-30 piramishoz készíts elő:
- 120 g babapiskótát
- 150 g porcukrot
- 90 g puha vajat
- 3 ek. tejet
- 30 g fagyasztva szárított epret
- porcukrot a formához
A töltelékhez:
- 50 g puha vajat
- 120 g eperdzsemet
- 3 ek. narancslevet
- ½ kk. reszelt narancshéjat
- 25-30 kerek babapiskótát
Elkészítés:
Eközben készítsd el a tölteléket. Keverd habosra a vajat, majd add hozzá az eperdzsemet, a narancslevet és -héjat. Keverd további 2 percig, hogy a krém teljesen homogén legyen, majd tedd félre a kész tölteléket.
Formázd meg a piramisokat. Tegyél egy kis epres masszát a porcukorral megszórt formába, alakítsd ki a piramis üregét, majd nyisd ki a formát, és a piramist tedd egy állványra. A tölteléket szedd egy kerek végű habzsákba, és töltsd meg vele a piramisokat. Mindegyik darabra helyezz egy kerek babapiskótát. A kész piramisokat rövid ideig hagyd szilárdulni a hűtőben.
TIPPÜNK: Babapiskóta helyett linzertésztából sütött karikákat is tehetsz a piramisok aljára.

Mézeskalács méhkasok
Recept körülbelül 35 méhkashoz
A méhkashoz:
- 230 g kész mézeskalács + a megszóráshoz
- 160 g porcukor
- 60 g vaj
- 3 evőkanál rum
- 2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
Hozzávalók a meggyes ganache-hoz:
- 150 g fehér csokoládé
- 125 g meggylekvár + a kenéshez

Pisztáciás méhkas
Recept körülbelül 35 méhkashoz
A méhkashoz:
- 270 g linzersütemény
- 100 g porcukor
- 70 g puha vaj
- 50 g kész pisztáciamassza
- 40 g zúzott pisztácia
- 1 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 75 g vaj
- 75 g porcukor
- 2 evőkanál tojáslikőr
- 1 teáskanál pisztáciapaszta + a méhkasok bevonására
- zúzott pisztácia a méhkasok megszórásához

Kókuszos méhkasok
Hozzávalók:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej
- 150 g reszelt kókusz
- 100 g mandula
A likőrös krémhez:
- 125 g vaj
- 55 g porcukor
- 50 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr
Elkészítés:

Matcha méhkasok eperkrémmel
Hozzávalók:
25 darabhozA tésztához:
- 120 g babapiskóta
- 150 g porcukor
- 120 g puha vaj
- egy narancs reszelt héja
- 1/3 teáskanál őrölt vanília
- 3 evőkanál tej
- 1 teáskanál matcha por
- porcukor a formák beszórásához
- 50 g puha vaj
- 80 g eperdzsem
- 1 evőkanál narancslé
- kb. 25 kerek babapiskóta az aljára
Elkészítése:

Mostaccioli
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 200 g porcukor
- 200 g méz
- 100 g tej vagy víz
- 50 g növényi olaj
- 100 g hámozott mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 30 g keserű kakaópor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 8 g sütőpor
- 500 g étcsokoládé
Elkészítése

Pekándiós linzertorta
Hozzávalók:
A tésztához:- 300 g hideg vaj
- 340 g finomliszt
- 40 g porcukor
- egy csipet só
- 7 evőkanál jéghideg víz
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 3 tojás
- 60 g nádcukor
- 150 ml juharszirup
- 20 ml rum
- 20 g keményítő
- 70 g olvasztott vaj
- egy csipet só
- 100 g finomra vágott pekándió
- 100 g durvára vágott pekándió
- 150 g fél pekándió
Elkészítése:

Kelt tésztás hópehely
Hozzávalók:
A tésztához:
- 185 ml tej
- 75 g cukor
- 75 g vaj
- 375 g finomliszt
- 1 tojás
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 zacskó porélesztő
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 50 g nádcukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítése:
Egy kisebb nyeles lábasban felforrósítjuk a tejet, és hozzáadjuk a cukrot, hogy feloldódjon. A tejnek nem szabad felforrnia, ezért időben húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat, majd ha felolvad, az őrölt kardamomot is.
Egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót és a porélesztőt. A kihűlt tejes keveréket a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Sima tésztát készítünk. Áttesszük egy olajjal kikent melegítőtálba, és hagyjuk kelni, amíg a fedél kidudorodik (kb. 30 perc). A tésztának a térfogata kétszeresére kell nőnie.
Közben az összes hozzávalót óvatosan összekeverve elkészítjük a tölteléket.
A buborékmentes tésztát a belisztezett gyúródeszkára tesszük, cipót formázunk belőle, és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindet kör alakú lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy derelyevágó segítségével szabályos kör alakúra vágjuk. Az első három lapot ecsettel megkenjük a töltelékkel, egymásra helyezzük, végül a negyedik, töltelék nélküli lapot is rátesszük. A kör közepére egy poharat állítunk, majd a derelyevágóval először 4 részre, majd ezek felére, végül újra felére vágjuk a tésztát, így 16 egyforma „sugarat” kapunk.
Fonás: mindig két szomszédos sugarat emelünk fel, egymás felé csavarjuk őket, majd a végeket összeillesztjük, és a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült hópelyhet letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A megsült süteményt olvasztott vajjal megkenjük.

Lotus kekszes torta
Hozzávalók:
A tésztához:- 250 g puha vaj
- 150 g nádcukor
- 65 ml repceolaj
- 450 g finomliszt
- 1 és ½ teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 160 ml tej
- 4 tojás
- 100 g Lotus keksz + néhány darab a díszítéshez
- 600 g tejszínes krémsajt
- 300 g Lotus kekszkrém
- 60 ml habtejszín
Elkészítése:
A krémet a krémsajt, a tejszín és a Lotus kekszkrém habosra keverésével készítjük el. Az első piskótalapot megkenjük egy adag krémmel, rátesszük a második lapot, ismét krémet kenünk rá, majd a harmadik lappal befedjük. A krémet spatulával eloszlatjuk a torta oldalán és tetején. A maradékot habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele a torta tetejét. Végül meghintjük apróra tört Lotus keksszel, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután tálalhatjuk.







