Kép az értesítési sávon
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokKülönleges karácsonyi süteményreceptek

Különleges karácsonyi süteményreceptek

DELÍCIA méhkaptárforma - kép
Összeállítottunk neked néhány különleges süti­receptet is, amelyek eredetiségükkel és ízvilágukkal az ünnepi asztal sztárjai lesznek. Meríts ihletet, és fedezz fel új kombinációkat, amelyek a klasszikusokat sütiket is remekül kiegészítik, és még hangulatosabbá teszik az ünnepeket.

Epres piramisok

25-30 piramishoz készíts elő:

  • 120 g babapiskótát
  • 150 g porcukrot
  • 90 g puha vajat
  • 3 ek. tejet
  • 30 g fagyasztva szárított epret
  • porcukrot a formához

A töltelékhez:

  • 50 g puha vajat
  • 120 g eperdzsemet
  • 3 ek. narancslevet
  • ½ kk. reszelt narancshéjat
  • 25-30 kerek babapiskótát

Elkészítés:

Először készítsd el a masszát.  Őröld  finomra a babapiskótát, és keverd össze a porcukorral. A fagyasztva szárított epret is őröld finomra, és egy sűrű szövésű sűrű szövésű szitán szitáld a piskótás cukorhoz. Add hozzá a vajat és a tejet is, majd robotgépben keverj sima, puha és kissé ragacsos tésztát. Tedd a hűtőbe 10 percre.

Eközben készítsd el a tölteléket. Keverd habosra a vajat, majd add hozzá az eperdzsemet, a narancslevet és -héjat. Keverd további 2 percig, hogy a krém teljesen homogén legyen, majd tedd félre a kész tölteléket.

Formázd meg a piramisokat. Tegyél egy kis epres masszát a porcukorral megszórt formába, alakítsd ki a piramis üregét, majd nyisd ki a formát, és a piramist tedd egy állványra. A tölteléket szedd egy kerek végű habzsákba, és töltsd meg vele a piramisokat. Mindegyik darabra helyezz egy kerek babapiskótát. A kész piramisokat rövid ideig hagyd szilárdulni a hűtőben.

TIPPÜNK: Babapiskóta helyett linzertésztából sütött karikákat is tehetsz a piramisok aljára.

Mézeskalács méhkasok

Recept körülbelül 35 méhkashoz

A méhkashoz:

  • 230 g kész mézeskalács + a megszóráshoz
  • 160 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 3 evőkanál rum
  • 2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
A mézeskalácsot és a porcukrot finomra daráljuk, hozzáadjuk a vajat, rumot és a fűszereket, majd összegyúrjuk. A tésztát 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. A formát porcukorral megszórjuk, megformázzuk a méhkasokat, majd a hűtőbe tesszük őket.

Hozzávalók a meggyes ganache-hoz:

  • 150 g fehér csokoládé
  • 125 g meggylekvár + a kenéshez
A lekvárt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad és összekeveredik a lekvárral. Fóliával letakarva másnapig hűtőbe tesszük. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk a ganache-t. Egy habzsák segítségével megtöltjük a méhkasokat a ganache-sal, majd linzer- vagy mézeskalácskoronggal lezárjuk. A méhkasokat vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk reszelt mézeskaláccsal.

Pisztáciás méhkas

Recept körülbelül 35 méhkashoz

A méhkashoz:

  • 270 g linzersütemény
  • 100 g porcukor
  • 70 g puha vaj
  • 50 g kész pisztáciamassza
  • 40 g zúzott pisztácia
  • 1 evőkanál tej

A töltelékhez:

  • 75 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 2 evőkanál tojáslikőr
  • 1 teáskanál pisztáciapaszta + a méhkasok bevonására
  • zúzott pisztácia a méhkasok megszórásához
A linzereket a cukorral finomra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, a pisztáciapasztát, a tejet és a mozsárban összetört pisztáciát. A tésztát összegyúrjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A cukorral megszórt formák segítségével elkészítjük a méhkasokat, és hagyjuk kihűlni. A töltelék hozzávalóit összekeverjük és sima krémmé dolgozzuk. Egy habzsák segítségével megtöltjük vele a méhkasokat, majd lezárjuk a kerek tésztával. Hagyjuk kihűlni. A méhkasokat bekenjük pisztáciapasztával, és megszórjuk zúzott pisztáciával.

Kókuszos méhkasok

Hozzávalók:

  • 1 tubus cukrozott sűrített tej
  • 150 g reszelt kókusz
  • 100 g mandula

A likőrös krémhez:

  • 125 g vaj
  • 55 g porcukor
  • 50 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr

Elkészítés:

Először a sűrített tejet összekeverjük a reszelt kókusszal, amíg ragacsos, formázható masszát kapunk, amit egy éjszakára hűtőbe teszünk pihenni. Másnap a masszából golyókat formázunk, majd kókuszban meghempergetjük. A golyókat a méhkasformába nyomjuk, majd kifordítjuk. Minden méhkasba egy kis mályedást nyomunk, és megtöltjük a lágy likőrös krémmel. A krémet úgy készítjük el, hogy a vajat a porcukorral sűrű krémmé keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a szobahőmérsékletű tojáslikőrt. Végül kerek babapiskótával vagy előre elkészített linzerkarikával zárjuk le az alját. A kész méhkasokat színes marcipánból formázott levelekkel és golyókkal díszítjük. 

Matcha méhkasok eperkrémmel
Hozzávalók:

25 darabhoz
A tésztához:
  • 120 g babapiskóta
  • 150 g porcukor
  • 120 g puha vaj
  • egy narancs reszelt héja
  • 1/3 teáskanál őrölt vanília
  • 3 evőkanál tej
  • 1 teáskanál matcha por
  • porcukor a formák beszórásához
A töltelékhez:
  • 50 g puha vaj
  • 80 g eperdzsem
  • 1 evőkanál narancslé
  • kb. 25 kerek babapiskóta az aljára

Elkészítése:

A babapiskótát finom morzsává daráljuk, majd összekeverjük a porcukorral, a vaníliával és a matchával. Hozzáadjuk a puha vajat és a tejet, majd robotgéppel vagy kézzel sima, rugalmas, kissé ragacsos tésztát gyúrunk. A tésztát 10 percre hűtőbe tesszük. A töltelékhez a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az eperdzsemet és a narancslevet, majd további 2 percig keverjük, amíg a krém teljesen egynemű lesz. Félretesszük. Elkezdjük formázni a méhkasokat. A zárt formát enyhén beszórjuk porcukorral, megtöltjük a tésztával, és a kis formázó pálcával mélyedést készítünk a közepébe. A formát kinyitjuk, a tésztát óvatosan kivesszük és a tartóba tesszük. A mélyedéseket habzsák segítségével megtöltjük az eperkrémmel, majd mindegyik méhkast lezárjuk egy-egy babapiskótával. Az elkészült méhkasokat rövid időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek.

Mostaccioli

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 200 g porcukor 
  • 200 g méz 
  • 100 g tej vagy víz 
  • 50 g növényi olaj
  • 100 g hámozott mandula
  • 1 narancs reszelt héja
  • 30 g keserű kakaópor
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 
  • 8 g sütőpor 
  • 500 g étcsokoládé 

Elkészítése

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaót, a durvára vágott mandulát, a sütőport és a narancshéjat. Fokozatosan hozzáadjuk a mézet, az olajat és a tejet. Addig keverjük, amíg sima, nem ragacsos tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a gyémánt formájú kiszúróval kiszaggatjuk a sütiket. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12–15 perc alatt készre sütjük. A sütik akkor jók, ha a külsejük átsült, de belül még puhák. A csokoládémázhoz az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A kihűlt sütiket belemártjuk az olvasztott csokoládéba, és egy rácson hagyjuk megdermedni.

Pekándiós linzertorta

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 300 g hideg vaj
  • 340 g finomliszt
  • 40 g porcukor
  • egy csipet só
  • 7 evőkanál jéghideg víz
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál őrölt vanília
A töltelékhez:
  • 3 tojás
  • 60 g nádcukor
  • 150 ml juharszirup
  • 20 ml rum
  • 20 g keményítő
  • 70 g olvasztott vaj
  • egy csipet só
  • 100 g finomra vágott pekándió
  • 100 g durvára vágott pekándió
  • 150 g fél pekándió

Elkészítése:

A vajból, a lisztből, a porcukorból egy csipet sóval morzsát készítünk. Hozzáadjuk a jéghideg vizet, a tojássárgákat és a vaníliát, majd sima, kissé ragacsos tésztát gyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk, és legalább 60 percre hűtőbe tesszük pihenni. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma, majd óvatosan beletesszük, a széleket az ujjunkkal elsimítjuk és a felesleget kissé lenyomkodjuk. Az alját néhányszor megszurkáljuk villával, majd kb. 45 percre a hűtőbe tesszük dermedni. Közben a második tésztadarabot is kinyújtjuk, kiszúróval formákat szaggatunk belőle a díszítéshez, és ezeket is a hűtőbe tesszük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a juharszirupot, a rumot, a keményítőt, a nádcukrot, a kihűlt olvasztott vajat és a sót. Végül belekeverjük a finomra és durvára vágott pekándiót is. A kész tölteléket a formába öntjük a kihűlt tésztára, a tetejét díszítjük a kiszaggatott formákkal, megszórjuk a fél pekándiókkal, és 45 percre sütőbe tesszük. A torta tetejének szépen aranybarnára kell sülnie. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Kelt tésztás hópehely

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 185 ml tej
  • 75 g cukor
  • 75 g vaj
  • 375 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/2 zacskó porélesztő
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 50 g puha vaj
  • 50 g nádcukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
A fahéjas töltelék helyett akár kakaós vagy mogyorós-csokoládés tölteléket is használhatsz.

Elkészítése:

Egy kisebb nyeles lábasban felforrósítjuk a tejet, és hozzáadjuk a cukrot, hogy feloldódjon. A tejnek nem szabad felforrnia, ezért időben húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat, majd ha felolvad, az őrölt kardamomot is.
Egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót és a porélesztőt. A kihűlt tejes keveréket a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Sima tésztát készítünk. Áttesszük egy olajjal kikent melegítőtálba, és hagyjuk kelni, amíg a fedél kidudorodik (kb. 30 perc). A tésztának a térfogata kétszeresére kell nőnie.

Közben az összes hozzávalót óvatosan összekeverve elkészítjük a tölteléket.

A buborékmentes tésztát a belisztezett gyúródeszkára tesszük, cipót formázunk belőle, és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindet kör alakú lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy derelyevágó segítségével szabályos kör alakúra vágjuk. Az első három lapot ecsettel megkenjük a töltelékkel, egymásra helyezzük, végül a negyedik, töltelék nélküli lapot is rátesszük. A kör közepére egy poharat állítunk, majd a derelyevágóval először 4 részre, majd ezek felére, végül újra felére vágjuk a tésztát, így 16 egyforma „sugarat” kapunk.

Fonás: mindig két szomszédos sugarat emelünk fel, egymás felé csavarjuk őket, majd a végeket összeillesztjük, és a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült hópelyhet letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A megsült süteményt olvasztott vajjal megkenjük.

Lotus kekszes torta

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 250 g puha vaj
  • 150 g nádcukor
  • 65 ml repceolaj
  • 450 g finomliszt
  • 1 és ½ teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 160 ml tej
  • 4 tojás
  • 100 g Lotus keksz + néhány darab a díszítéshez
A krémhez:
  • 600 g tejszínes krémsajt
  • 300 g Lotus kekszkrém
  • 60 ml habtejszín

Elkészítése:

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük, és három darab, 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A puha vajat az olajjal és a cukorral habosra keverjük – ez néhány percig el fog tartani. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd félretesszük. A vajas masszához egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverjük, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Ezután beleforgatjuk a száraz keverék felét, hozzáöntjük a tejet, majd a maradék száraz hozzávalót is. Addig keverjük, amíg egynemű tésztát kapunk, de ügyeljünk rá, hogy ne verjük túl, különben összeesik Végül óvatosan beleforgatjuk a durvára tört Lotus kekszeket. A tésztát a formákba öntjük, és kb. 30 percig sütjük, amíg a beleszúrt pálcika tisztán ki nem jön. A megsült piskótákat 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük teljesen kihűlni.

A krémet a krémsajt, a tejszín és a Lotus kekszkrém habosra keverésével készítjük el. Az első piskótalapot megkenjük egy adag krémmel, rátesszük a második lapot, ismét krémet kenünk rá, majd a harmadik lappal befedjük. A krémet spatulával eloszlatjuk a torta oldalán és tetején. A maradékot habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele a torta tetejét. Végül meghintjük apróra tört Lotus keksszel, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután tálalhatjuk.
ShopSys