info text
KezdőlapTESCOMA BlogInspirációk és ötletekHogyan készíts otthon sushit

Hogyan készíts otthon sushit

A japán sushi az egész világon igazi kulináris szupersztárnak számít. Ezek a kis, szemre is tetszetős falatok mindig tökéletesen vannak feltekerve és gondosan felszeletelve. A sushi nemcsak finom, hanem egészséges is. Kevés zsírt és kalóriát tartalmaz, ellenben tele van értékes fehérjékkel, telítetlen zsírsavakkal, jóddal és ásványi anyagokkal.
GrandCHEF szervírozótálca - kép
Nem tudod, hogyan fogj hozzá otthon a sushi készítéséhez? Talán meglepő. de a sushi elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A legfontosabbak a friss alapanyagok, a jól elkészített rizs és néhány tipikus kellék, amik segítenek a sushit tökéletesen feltekerni, majd felszolgálni. Elsőként szerezz be egy NIKKO sushialátétet, és legyen kéznél egy igazán éles kés, amivel szépen lehet szeletelni – tökéletes választás például valamelyik santoku késünk.
Nézze meg videónkat egy egyszerű sushi receptért:

Nigiri, uramaki vagy sashimi. Ismered őket?

A sushi többféle változatban létezik. Lássuk a legismertebbeket:
  • a nigiri gondosan levágott halszeletet jelent, amit egy kis rizshalomra fektetnek
  • a maki a hagyományos, egyszerű sushi noriba csavarva (alga, rizs, töltelék)
  • az uramaki, más néven „fordított sushi” külső rétege rizs, nem pedig nori
  • a sashimi egyenletesen szeletelt halszeleteket takar (leggyakrabban tonhalat vagy lazacot)
  • népszerű még az olajban sült és a vegetáriánus sushi is
FEELWOOD santoku kés 17 cm - kép

A rizs kulcsfontosságú, de mire lesz még szükség?

A sushihoz való rizs elkészítése egyszerű. Használj kerek szemű rizst, a boltokban időnként sushi rizsnek is nevezik. A lényeg, hogy a megfőzött rizst még melegen összekeverjük egy édes-savanyú szósszal, ami rizsecetből, cukorból és sóból készül. Itt is szeretnénk a figyelmedbe ajánlani egy remek eszközt: ez a GrandCHEF elektromos rizsfőző.
A második, ugyanolyan fontos és jellegzetes alapanyag a friss, nyers hal – leggyakrabban lazac, tonhal vagy vajhal. Emellett népszerű zöldségek is kerülhetnek bele, mint például uborka, avokádó, retek és hasonlók.
GrandCHEF elektromos rizsfőző - képGrandCHEF elektromos rizsfőző - kép
És mi a tipikus szósz a sushihoz? Készíts elő egy kis tálkát, töltsd meg szójaszósszal, és adj mellé gyömbért vagy wasabi pasztát.

Hogyan együk a sushit? Stílusosan! 

A sushi fogyasztása egyfajta rituálé. Érdemes tiszteletet tanúsítani a hagyományos tálalási mód és az étkezési szokások iránt. Ha szeretnél hű maradni a tradícióhoz, készíts az asztalra evőpálcikákat, és használj stílusos tálkákat és tányérokat. Nagyon mutatós, ha palatálcán tálalod. Egy jó tipp a végére? Ne kapkodd el – élvezd ki a sushi minden falatkáját!