info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Cseh karácsonyi kalács

DELÍCIA Fonott kalács kerámia forma - kép

Ezekre lesz szükséged:

  • 500 g finomliszt
  • 115 g porcukor
  • 200 ml langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 100 g megolvasztott margarin
  • 1 tojás
  • ½ kk. só
  • 1 citrom reszelt héja
  • vágott mandula
  • rumba áztatott mazsola

Hogyan készül a fonás nélküli kalács:

Adj a tejhez egy csiper cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és szobahőmérsékleten hagyd felfutni. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, add hozzá a megolvasztott margarint, keverd bele a tojást és az élesztős tejet, majd dolgozd sima, nem ragacsos tésztává. Add hozzá a vágott mandulát és a rumba áztatott mazsolát is. Tedd a tésztát egy kikent kerámiaformába, és meleg helyen hagyd egy órán át kelni. A kalácsot süsd 160°C-on 45 percig. Ha megsült, azonnal fordítsd ki a formából, és várd meg, amíg kihűl.

Egy hasznos tipp: Ha a kalácsot nem tudod kifordítani a formából, takard le nedves konyharuhával. Kb. 10 perc után könnyen kivehető a kalács.