A hússütés fortélyai
Az illat, ami mindenkit az asztalhoz csábít
Ha valami igazán kiadós és ízletes ételt szeretnél készíteni, ne gondolkodj sokat – süss húst! Egyszerűnek hangzik, de a sült hús igazi ínyencség, aminek kevesen tudnak ellenállni. A sütés közben a hús íze és illata tökéletesen kibontakozik. Ráadásul a sütés az egyik legtermészetesebb és legrégibb hőkezelési mód. Csak tegyél a tepsibe egy kis hagymát, fokhagymát, fűszernövényt vagy zöldséget, és garantáltan mindenkinek összefut a nyál a szájában. A sütés kíméletesebb, mint ha olajban sütnél, míg a főzésnél a hús természetes aromája fokozatosan elillan. De hogyan lesz igazán ropogós és illatos a sült hús?

Hagyományos sütés, kétoldalú használat
A tepsik és sütőformák igazi klasszikusok, szinte minden háztartásban megtalálhatók. Nagy előnyük, ha mindkét oldaluk használható – ha a készlet minden darabjában, tehát a fedélben is lehet sütni.

Népszerű választás a PREMIUM sütőedény fedővel, amely kellőképen mély és tágas. A húst először a tűzhelyen megpiríthatod, majd a sütőbe teheted tovább sülni. Az átlátszó fedőnek köszönhetően a sütés folyamata közben is könnyen ellenőrizheted az ételt. A hőálló üvegfedőt akár önálló sütőtálként is használhatod, például lasagne, rakott ételek vagy felfújtak készítéséhez. A tepsi tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így magas hőmérsékleten sem ég oda benne az étel.

A kerek DELÍCIA kerámia kenyérsütő forma nemcsak édes és sós tészták sütésére nagyszerű, hanem húsok elkészítéséhez is. A mély részében – amely kenyérsütéskor fedőként szolgál – süthetsz például ropogós bőrű csirkét vagy illatos sertéssültet. A vastag falú kerámia kiválóan tartja a hőt, így minden étel tökéletesen átsül benne. Tartós mázzal készült, a csomagban pedig szuper recepteket is találsz.

Van egy szuper receptünk: ropogósra sült liba káposztával és loksével. Ez az eredeti recept a szlovákiai Tótgurabról származik. Élvezd ezt a tökéletes, ünnepi őszi fogást!
Tepsi és rács, az elválaszthatatlan páros
A tepsi mindig biztos választás. Egy jó minőségű, tapadásmentes bevonatú tepsi nélkülözhetetlen a konyhában. A fém tepsik előnye, hogy gyorsan felmelegszenek, így hamarabb elérik a kívánt hőmérsékletet – ezzel energiát takarítasz meg és lerövidíted a sütési időt. Választhatsz különféle típusok közül: alacsony vagy mély tepsit, perem nélküli, széles peremű vagy kiöntőperemmel ellátott modellt, esetleg perforált tepsit. A legtöbb tepsi univerzálisan használható gáz-, elektromos és légkeveréses sütőben is. Érdemes megnézni a külön kapható rácsokat is, például a baromfisütő rácsot vagy haltartó állványt.

A SAPHIR mély tepsi rácsbetéttel ideális méretű, süthetsz benne baromfit vagy bármilyen más húst is. Ez a fém tepsi is tartós, tapadásmentes bevonattal készült, így semmi sem ég oda benne. A csomag része egy kivehető, krómozott rács, amely alatt marad hely a szaft lecsöpögésére, a forró levegő pedig alulról is jól átjárja a húst, így az tökéletesen átsül, anélkül hogy odatapadna az aljához.

Kínálatunkban kisebb méretű tepsit is találsz. A 24×24 cm-es DELÍCIA négyzet alakú tepsi kivehető ráccsal rendelkezik, amit olyan ételek sütésénél használhatsz, amelyeket sütés közben locsolni kell. Rács nélkül pedig hagyományos tepsiként is remekül működik, például süteményekhez, lasagnéhoz vagy más édes és sós finomságokhoz. Semmi sem ég le benne, hiszen tapadásmentes bevonattal készült.
Üveg, kőedény és „vidéki stílusú” tálak és tepsik
A rakott ételekhez való sütőtálak nagyon népszerűek és trendik. Nemcsak a sütés során teljesítenek kiválóan, de a megterített asztalon is remekül mutatnak. Hétköznapi vacsora, ünnepi alkalom vagy vendégségbe vitt étel? Bárhol bevetheted őket, és mindig jó benyomást keltenek. Választhatsz a követ idéző anyagból, üvegből készült, vagy a „jó öreg piros”, vidéki stílusú változatok közül.

A stílusos DELÍCIA sütőtálak négy méretben és három színben kaphatók. Egyszerű formájuknak és a minőségi máznak köszönhetően nemcsak sütéshez, rakott ételekhez vagy tároláshoz ideálisak, hanem tálaláshoz is – közvetlenül az asztalra teheted őket. Szerezd be mind a négy méretet – a tálakat úgy terveztük, hogy egymásba rakhatók legyenek, így sok helyet spórolhatsz a tárolásnál. Ismered a kolozsvári rakott káposzta receptjét?

Ha klasszikus fehér sütőtálat keresel, válaszd a GUSTO téglalap alakú tálat. Első osztályú kerámiából készült, és -18 és +240 °C közötti hőmérsékletnek is ellenáll. Három méretben kapható, használhatod mindenféle sütőben – akár mikrohullámúban is –, valamint hűtőben, fagyasztóban és mosogatógépben egyaránt.

Az üveg sütőedények továbbra is nagyon népszerűek. Az üveg semleges anyag, nem lép reakcióba savas, sós vagy más intenzív összetevőkkel. A GrandCHEF üveg sütőedényeket téglalap, kerek és ovális formában is megtalálod. Két remek extrával is szolgálnak: az egyik a hőálló szilikon lábak, amelyek hővédelmet biztosítanak, így a sütőből kivéve azonnal a konyhapultra teheted, alátét nélkül is. A másik okos megoldás a kényelmesen kialakított, tágas fogantyú, amely biztonságos és könnyű használatot garantál.

Ha kedveled a vidéki stílusú edényeket, nézd meg közelebbről a stílusos, „bordó” BORDEAUX lábasokat és sütőedényt. Hagyományos megjelenésük mellett mindenben megfelelnek a modern konyhai elvárásoknak. Rozsdamentes, indukciós aljjal, első osztályú tapadásmentes bevonattal, hőálló szilikon fogókkal és a fedő belső oldalán kialakított cseppekkel rendelkeznek, amelyek visszavezetik a gőzt az edénybe. Külön is megvásárolhatod a lábasokat és a sütőedényt, vagy összeállíthatsz belőlük egy teljes készletet. Ráadásul ez az edény mosogatógépben is mosható.

Bor és hús – a tökéletes párosítás
A húsok és borok összehangolása olyan hasznos tudás, amellyel egy hétköznapi ételt is igazi gasztronómiai élménnyé emelhetsz. Az egyszerű szabály így hangzik: a hús színe = a bor színe. Vöröshúshoz vörösbor, világos húshoz fehér, halhoz pedig fehér vagy rozé illik. Mielőtt azonban belemerülnél a párosítás szabályaiba és ajánlásaiba, amelyek még különlegesebbé teszik az általad készített fogást, ellenőrizd, hogy a borhoz való eszközeid otthon rendben vannak-e.
Melyik boros kiegészítő jöhet jól?
Ez is érdekelhet:
Hogyan marináld a húst sütés előtt, hogy az íze igazán intenzív legyen?
- Minél tovább hagyod a húst pácolódni, annál ízesebb lesz – a fűszerek, a zöldfűszerek és a pác mélyebbre hatolnak a rostokba. Ehhez remek segítőtárs a vákuumfóliázó is. A vákuumozás során eltávolítod a levegőt a csomagolásból, így a hús gyorsabban átveszi a pác ízét, és hosszabb ideig eltartható marad.
Hogyan biztosíthatod, hogy a hús pontosan a megfelelő hőmérsékletre süljön?
- Ne tippelj – mérj! Ebben segít a digitális hőmérő, amely a sütőben figyeli a hús belső hőmérsékletét. A hőálló szondát sütés előtt szúrd a húsba – a hőmérő hangjelzéssel szól, ha a hús elérte a kívánt hőfokot.
0















