info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsokRopogós libasült, párolt vöröskáposzta és loksa

Ropogós libasült, párolt vöröskáposzta és loksa

ReceptekHúsok
2023. 10. 04.
EXCLUSIVE Tepsi fedővel 36x24 cm - kép

Ropogós libasült – tótgurabi recept

  • egész liba (lehetőleg háztáji, 3,5‒4 kg-os tömegű)
  • 2 kisebb maréknyi só (vagy ízlés szerint)
  • tej
  • 3 dl víz a felöntéshez
Előző este készítsd elő a libát: kívül és belül is alaposan sózd be. Helyezd a tepsibe, és ebben tedd egy éjszakára a hűtőbe. Közvetlenül sütés előtt öntsd fel a libát körülbelül 3 dl vízzel. A víz mennyisége a liba méretétől is függ. A bőrét felül kend meg tejjel, ez mázat képez rajta, és aranybarna színt kölcsönöz a sültnek. Az így előkészített libát a tepsivel együtt tedd 150-180 °C-ra előmelegített sütőbe, és fedő nélkül süsd kb. 2 órán át. Az idő elteltével öntsd le alóla a szaftot és a zsírt, majd süsd még körülbelül 45 percen át, vagy amíg aranyszínű lesz a bőre. A ropogós, aranybarna libasültet tálald házi loksával és párolt vöröskáposztával. 


Párolt vöröskáposzta

  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 hagyma
  • olaj
  • 2 ek. ecet (8%-os)
  • 4 ek. kristálycukor
  • ½ kk. egész köménymag
  • só és bors
Hámozd meg és vágd apróra a hagymát, majd egy fazékban pirítsd üvegesre az olajon. Szórd meg a cukorral, és folyamatos kevergetés mellett karamellizáld. Add hozzá a csíkokra vágott vöröskáposztát, a köményt, a sót és a borsot. Öntsd fel a káposztát egy kis vízzel, és fedő alatt körülbelül 15 percig párold. Ezután vedd le a fedőt a fazékról, és várd meg, amíg elpárolog belőle a felesleges folyadék. Végül az ecettel, illetve ízlés szerint sóval és borssal ízesítsd a káposztát.
 
 

Tótgurabi loksa

12-14 lepényhez
  • 700 g krumpli
  • 210 g finomliszt
  • 1,5 kk. só
Héjában főzd meg a krumplit, majd várd meg, amíg kihűl. A kihűlt krumplit hámozd meg, és reszeld le egy finom lyukú reszelőn. Szórd a lisztet a munkalapra. Add hozzá a reszelt krumplit és a sót, majd gyúrd az egészet tésztává. Dolgozz gyors mozdulatokkal. Ha a tészta ragacsos marad, adj hozzá még egy kis lisztet. Formázz a tésztából hengert, ezt vágd 12 egyforma darabra. A darabokból formázz gombócokat, majd a gombócokat nyújtsd vékony lepényekké. A loksa mindkét oldalát pirítsd meg száraz serpenyőben, amíg nem lesznek rajtuk barnás foltok. A kész loksát kend meg liba- vagy kacsazsírral.