Elkészítése:
A burgonyát héjában majdnem puhára
főzzük, meghámozzuk és
összetörjük. A megsült
sütőtökpürét lecsöpögtetjük, hogy ne legyen túl nedves. Egy tálban összekeverjük a burgonyát, a pürét, a lisztet, a szerecsendiót és a sót. A masszát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén adunk még hozzá lisztet, amíg a tészta állaga hasonlítani nem kezd a klasszikus burgonyatésztához.
A tésztát több részre osztjuk, és a
belisztezett deszkán mindegyikből hosszú rudakat sodrunk. Ezekből egyforma, kb. 2 cm-es darabokat vágunk – ezek lesznek a gnocchik. A gnocchit
szűrőedénybe tesszük, és forrásban lévő, bő, sós vízbe mártjuk. Addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Ezután megemeljük az edényt, a kampóknál fogva a fazék szélére akasztjuk, és a gnocchit lecsöpögtetjük. A főzővizet félretesszük.
A zsályás vajhoz egy kis
nyeles lábasban vajat melegítünk a zsályalevelekkel együtt, amíg a vaj enyhén barnulni nem kezd.
A gnocchit egy
serpenyőbe tesszük egy kevés zsályás vajjal, röviden megpirítjuk, majd hozzáadunk egy kis mennyiséget a főzővízből, reszelt parmezánt szórunk rá, és az egészet átforgatjuk, hogy a gnocchi bevonódjon a vajas-sajtos szószban.