Elkészítése:
Az élesztőt vízbe szórjuk, és félretesszük. A vajat megolvasztjuk. Egy
tálban összekeverjük az összes lisztet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lágy, ragacsos tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 2 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre
osztjuk. Az egyiket fóliával letakarva hűtőbe tesszük. A tésztát 5 napon belül felhasználhatjuk. A másik feléből cipót formázunk, majd a sütőforma méretének megfelelő ovális kenyeret alakítunk belőle.
Az elkészült tésztát a kivajazott, lisztezett
sütőformába tesszük, megszórjuk tökmaggal, és letakarva kb. 60 percig kelesztjük. A formát lefedjük a tetejével, és a kenyeret 170 °C-ra előmelegített sütőben 50–60 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt, hogy szép aranybarna legyen a kenyér héja.
TIPP: A pihentetett és lehűtött tésztával könnyebb lesz dolgozni.