Kép az értesítési sávon

Sütőtökös kenyér

DELÍCIA kerámia sütőforma toastkenyérhez - kép

Hozzávalók:


2 cipóhoz:
  • 560 g finom búzaliszt
  • 450 ml langyos víz
  • 240 g sütőtökpüré
  • 150 g teljes kiőrlésű finom rozsliszt
  • 90 g rizsliszt
  • 80 g méz
  • 70 g olvasztott vaj
  • 50 g teljes kiőrlésű zabpehely
  • 25 g só
  • 10 g szárított élesztő
  • tökmag a megszóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt vízbe szórjuk, és félretesszük. A vajat megolvasztjuk. Egy tálban összekeverjük az összes lisztet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lágy, ragacsos tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 2 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket fóliával letakarva hűtőbe tesszük. A tésztát 5 napon belül felhasználhatjuk. A másik feléből cipót formázunk, majd a sütőforma méretének megfelelő ovális kenyeret alakítunk belőle.
Az elkészült tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába tesszük, megszórjuk tökmaggal, és letakarva kb. 60 percig kelesztjük. A formát lefedjük a tetejével, és a kenyeret 170 °C-ra előmelegített sütőben 50–60 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt, hogy szép aranybarna legyen a kenyér héja.

TIPP: A pihentetett és lehűtött tésztával könnyebb lesz dolgozni.

Készülj fel a sütőtökös kenyér sütésére:

ShopSys