Sütőtökös kenyér

Hozzávalók:
2 cipóhoz:
- 560 g finom búzaliszt
- 450 ml langyos víz
- 240 g sütőtökpüré
- 150 g teljes kiőrlésű finom rozsliszt
- 90 g rizsliszt
- 80 g méz
- 70 g olvasztott vaj
- 50 g teljes kiőrlésű zabpehely
- 25 g só
- 10 g szárított élesztő
- tökmag a megszóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt vízbe szórjuk, és félretesszük. A vajat megolvasztjuk. Egy tálban összekeverjük az összes lisztet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lágy, ragacsos tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 2 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket fóliával letakarva hűtőbe tesszük. A tésztát 5 napon belül felhasználhatjuk. A másik feléből cipót formázunk, majd a sütőforma méretének megfelelő ovális kenyeret alakítunk belőle.
Az elkészült tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába tesszük, megszórjuk tökmaggal, és letakarva kb. 60 percig kelesztjük. A formát lefedjük a tetejével, és a kenyeret 170 °C-ra előmelegített sütőben 50–60 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt, hogy szép aranybarna legyen a kenyér héja.
TIPP: A pihentetett és lehűtött tésztával könnyebb lesz dolgozni.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket fóliával letakarva hűtőbe tesszük. A tésztát 5 napon belül felhasználhatjuk. A másik feléből cipót formázunk, majd a sütőforma méretének megfelelő ovális kenyeret alakítunk belőle.
Az elkészült tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába tesszük, megszórjuk tökmaggal, és letakarva kb. 60 percig kelesztjük. A formát lefedjük a tetejével, és a kenyeret 170 °C-ra előmelegített sütőben 50–60 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt, hogy szép aranybarna legyen a kenyér héja.
TIPP: A pihentetett és lehűtött tésztával könnyebb lesz dolgozni.
Készülj fel a sütőtökös kenyér sütésére:
0











