info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsokSült nyúl kakukkfűvel

Sült nyúl kakukkfűvel

ReceptekHúsok
2024. 03. 06.
SIENA Lapostányér ø 27 cm - kép
  • 4 nyúlcomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 50 g angolszalonna (vagy kolozsvári szalonna)
  • 1 szárzeller
  • 3 babérlevél
  • 5 szem bors
  • 5 szem szegfűbors
  • friss kakukkfű ízlés szerint
  • olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • finomliszt
  • só és bors

Az édesburgonya-püréhez:

  • 1 kg burgonya
  • 200 g édesburgonya (batáta)
  • 250–300 ml tej
  • 100 g vaj

A zellerrudacskákhoz:

  • 300 g julienne-re (gyufaszál formájúra) vágott zeller
  • 0,5 l tej
A combokat sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, olajban kisütjük, majd félretesszük. A kuktában olajon pirítsuk aranybarnára a kockára vágott hagymát, a petrezselymet, a sárgarépát, a zellert és a szalonnát. Öntsük fel a borral, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, adjuk hozzá a vizet, a fűszereket, a kakukkfüvet és a húst, majd főzzük 20 percig.  Vegyük ki a főtt húst, és öntsük le nagyjából a lé felét. Szedjük ki a fűszereket, majd a zöldségeket az angol szalonnával együtt turmixoljuk mártás állagúra. A nyúlcombokat serpenyőben olajban süssük aranybarnára egy gerezd fokhagymával és egy szál kakukkfűvel, hogy még finomabbak legyenek.
 

A püré és a rudacskák elkészítése:

A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg. Még melegen hámozzuk meg, passzírozzuk át egy szitán, adjuk hozzá a forró tejet és az olvasztott vajat, majd keverjük simára. Ízlés szerint sózzuk. A  zellerrudacskákat főzzük a tejben kb. 4-5 percig, majd szűrjük le.