Sakrajda – a diós bejgli cseh változata

Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 220 g porcukor
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál juharszirup
- 2 tojás + 1 a megkenéshez
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 60 g puha vaj+ egy kevés a meglocsoláshoz
- 2 evőkanál rum + egy kevés a meglocsoláshoz
- 2 evőkanál tej
- 300 g szilvalekvár
- 100 g finomra + 40 g durvára vágott dió
- 50 g finomra vágott pekándió
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a juharszirupot, két felvert tojást, a puha vajat és a rumot. Ha a tészta túl kemény, kissé felhigítjuk 1–2 evőkanál tejjel. Sima, nem ragadós tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk a finomra vágott dióval és pekándióval, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint egy bejglit. A tésztát az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30–40 perc alatt készre sütjük. Sütés után meglocsoljuk olvasztott vajjal, amiben elkevertünk egy kevés rumot. Tálaláskor porcukorral megszórva kínáljuk.
Meríts ihletet a sütéshez:
0











