info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Őszi almás-fügés pite

Őszi almás-fügés pite - kép
  • 300 g félfogós liszt
  • 150 g puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 1 kk. sütőpor

A töltelékhez: 

  • 500 g hámozott, cikkekre vágott alma
  • 20 g vaníliás cukor • 3 ek. dzsem (lehetőleg fügéből)
  • 2 ek. almapálinka (brandy, calvados)
  • 2 kk. őrölt fahéj • 2 friss füge
  • 3 ek. dió vagy mandula, szárazon megpirítva
  • 1 ek. fagyasztva szárított füge

A morzsához: 

  • 80 g félfogós liszt
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor
Keverd a lisztet, a cukrot, a sütőport, a tojássárgáját és a vajat addig, amíg morzsás állagú lesz, majd egy gyúródeszkán dolgozd tésztává. Csomagold fóliába, és tedd kb. 30 percre a hűtőbe. Eközben készítsd el a tölteléket. Az almát hámozd meg és vágd vékony cikkekre vagy kisebb darabokra. Locsold meg az almapálinkával, ízesítsd a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Keverd hozzá a diót vagy a mandulát. A tésztát sütőpapíron nyújtsd akkorára, mint a sütőforma. Helyezd a kikent, liszttel megszórt formába. A forma oldalán és alján is nyomkodd le a tésztát, a felesleget vágd le. Kend meg a pite alját a dzsemmel, majd tedd bele az almás keveréket. Szórd meg a morzsával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig. A fagyasztva szárított fügét törd apróra, és szórd meg vele a kész pitét. A friss fügét szeleteld fel, a sütési idő vége előtt 5 perccel helyezd a pitére, majd süsd készre a pitét.

TIPPÜNK: A friss fügét már a sütési idő letelte előtt 5 perccel is ráteheted a pitére, hogy kissé megpirítsd.