info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokMájusi finomságok. Édesítsd meg az év legromantikusabb hónapját

Májusi finomságok. Édesítsd meg az év legromantikusabb hónapját

DELÍCIA SiliconPRIME Macaron sütőforma - kép

Macaron


21 macaronhoz a következőkre lesz szükséged:
  • tojáshab 1 nagyobb tojás fehérjéből
  • cukorszirup főzet (55 g cukor és 15 ml víz)
  • 55 g porcukor
  • 55 g mandulaliszt
  • ételszínezék
Töltelék:
(egy adag töltelék mennyisége 21 macaronnak felel meg)

Gyümölcsös
  • 80 g mascarpone,
  • 10 g puha vaj,
  • 80 g gyümölcslekvár (pl. málna),
  • 1 evőkanál porcukor
Vaníliás
  • 50 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 3 evőkanál habtejszín,
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Csokis
  • 50 ml habtejszín,
  • 65 g étcsokoládé,
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítése:

A forró cukorszirupot óvatosan a tojásfehérjéhez keverjük és felverjük. A mandulaliszttel elkevert, átszitált porcukrot részletekben adagolva a tojásfehérjés keverékhez keverjük. A keveréket annyi részre osztjuk, ahány színű macaront szeretnénk elkészíteni, és hozzáadjuk az ételszínezéket. A tésztát egy díszítőzacskó segítségével eloszlatjuk a tepsire helyezett szilikonformában, majd a tepsit többször óvatosan megkocogtatjuk az asztalon, hogy a buborékok eltávozzanak a macaronokból. A macaronokat 45 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, hogy ne ragadjanak össze, majd 150 °C-on 15–17 percig sütjük. Miután kihűlt, a macaronokat megtöltjük a kiválasztott töltelékkel (a csokoládétöltelékhez fel kell melegíteni a tejszínt, és hagyni, hogy a csokoládé megolvadjon benne, a többi töltelékhez csak keverjük össze a hozzávalókat) egy díszítőzacskó segítségével.

Tudtad...
hogy a macaronok eredetileg Olaszországból származnak? Medici Katalin olasz udvari cukrászai hozták magukkal Franciaországba, amikor 1533-ban II. Henrik francia király felesége lett.
UNO VINO karaffa 1.0 l - kép

Cseresznye limonádé

Hozzávalók:
  • 3 csésze kimagozott cseresznye
  • 2 lime
  • 6 csésze víz
  • 1/2 csésze kristálycukor vagy méz
  • jég, lime szeletek és cseresznye díszítésnek
A lime-ot alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk, és a cseresznyével és a cukorral együtt turmixgépbe tesszük. Péppé turmixoljuk, hozzáadunk 2 csésze vizet, és még egyszer röviden turmixoljuk. A pépet finom szitán átszűrjük egy nagy kancsóba, hozzáadjuk a maradék vizet, jeget és tálaljuk. Egészségedre!
DELÍCIA Kapcsos szív alakú sütőforma 22 cm - kép

Sacher-torta

A „zaher” a világ egyik leghíresebb és legnagyobb becsben tartott csokoládés süteménye. Ausztriából származik, és nevét az azonos nevű bécsi cukrásznak, Franz Sachernek köszönheti, aki először 1832-ben mutatta be Bécsben.

Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:
  • 75 g 55%-os étcsokoládé,
  • 3 tojás, 65 g vaj,
  • 20 g porcukor
  • 1 g só,
  • 1 zacskó vaníliapor,
  • 90 g kristálycukor,
  • 65 g finomliszt,
  • 50 g sárgabaracklekvár,
  • egy kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez és megszórásához 
A ganache-hoz (csokiöntet):
  • 250 ml tejszín,
  • 375 g 55%-os étcsokoládé 
A csokoládét apró darabokra törjük és egy tálban vízfürdőben felolvasztjuk . Elválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől és félretesszük. A vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliás cukorral egy tálban habosra keverjük. Ha a keverék jól összeállt, apránként hozzáadjuk a kissé felvert tojássárgáját, összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a masszához adjuk, végül hozzáadjuk a lisztet és óvatosan addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.
A megvajazott és lisztezett formába öntjük, és 175°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a tortát, majd kifordítjuk a formából.  A tortát széltében felvágjuk, hogy 3 korongot kapjunk. A korongokat megkenjük egy réteg lekvárral, és egymásra helyezzük. A lekvárral megkenjük a sütemény széleit és a teljes felületét is.
Elkészítjük a ganache-t: A tejszínt egy lábasban felforraljuk, hozzáadjuk az összetört csokoládét, és szorgalmasan kevergetjük, amíg a csokoládé elolvad. Ezt követően a ganache-t elkenjük a torta teljes felületén. Legalább 20 percig hűlni hagyjuk. A felszeletelt tortát tejszínhabbal tálaljuk.