info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokKelt almás tekercs karamellás dióval

Kelt almás tekercs karamellás dióval

Kelt almás tekercs karamellás dióval - kép

A tésztához vegyél elő:

  • 125 g finomlisztet
  • 125 g félfogós lisztet
  • 120 ml tejet
  • 50 g kristálycukrot
  • 50 g vajat
  • 15 g friss élesztőt
  • 1 tojássárgáját
  • egy csipet sót

A töltelékhez szükséged lesz:

  • 750 g meghámozott, kimagozott almára
  • 100 g dióra
  • 70 g reszelhető mézeskalácsra*
  • 70 g cukorra
  • 20 g rumba áztatott mazsolára
  • 1 kk. őrölt fahéjra
  • ½ citrom levére

Elkészítés:


Egy tálkában készíts kovászt: keverd az élesztőt 1 ek. cukorral, 1 ek. liszttel és 2 ek. langyos vízzel folyékony masszává. Meleg helyen hagyd felfutni.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a langyos, megolvasztott vajat, és a langyos tejben elkevert sót és tojássárgáját. Add hozzá a felfutott kovászt, és dagassz puha, lágy tésztát. Meleg helyen keleszd kb. 60 percig.

Közben készítsd el a karamellás diót. Egy serpenyőben olvaszd fel a cukrot, és várd meg, amíg megbarnul. Add hozzá a diót, és jól keverd meg, hogy a karamell teljesen bevonja. Öntsd a diós karamellt egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, így könnyen fel tudod majd szedni róla. Ha kihűlt, törd apró darabokra, például egy mozsárban. Készítsd el az almatölteléket: a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát locsold meg a citromlével, szórd meg a reszelt mézeskaláccsal, a mazsolával és a fahéjjal. Keverd hozzá a karamellás diót.

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kb. 50 x 30-es téglalappá, töltsd meg az almával, és tekerd fel. Tedd át a tekercset egy szilikonos sütőlappal kibélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig. 10 perc után érdemes sütőpapírral lefedni a tekercset. Kihűlve szeleteld.

*Helyettesíthető ugyanennyi zsemlemorzsával és 1 kk. mézeskalácsfűszerrel, a végeredmény eltérhet a képen láthatótól.

Amire szükséged lesz: