Júdáskalács

Készítsd elő a következőket:
Kb. 24 darabhoz:- 500 g finomliszt
- 70 g vaj
- 2 tojássárgája
- 300 ml főzőtejszín
- 80 g kristálycukor
- 25 g élesztő
- 4 g só
- egy csipet reszelt szerecsendióvirág
- 1/4 citrom héja
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál vaj
Elkészítése:
Az élesztőt összekeverjük egy teáskanál cukorral, ráöntünk 100 ml tejszínt, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni a kovászt. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kovászt, és lágy, nem ragadós tésztát gyúrunk belőle. Fóliával letakarjuk, és körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. A megkelt tésztát 24 részre osztjuk, mindegyikből 20 cm hosszú rudakat sodrunk, majd nyuszifüleket formázva csomóba tekerjük, és a megformázott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük(a megadott mennyiség 2 tepsinyi lesz). A júdáskalácsokat megkenjük a két evőkanál vízzel felvert tojással, majd további 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A megkelt kalácsokat ismét megkenjük tojással, majd a sütőbe tesszük. Kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek és megszilárdulnak. A mézet felmelegítjük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és addig keverjük, amíg az teljesen fel nem olvad. A frissen sült júdáskalácsokat azonnal megkenjük a mézes-vajas mázzal.










