A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 200 g langyos méz
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk. szódabikarbóna vagy ½ tasak sütőpor
- 120 g puha vaj
- 2 tojás
- 2 kk. mézeskalácsfűszer
A cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 170-200 g porcukor
- 1 ek. citromlé
- élelmiszer-színezék
Elkészítés:
Tészta: Keverd össze a hozzávalókat, és dolgozd őket kemény tésztává. A tésztát csomagold frissentartó fóliába, és pihentesd a hűtőben 24 órán át. Melegítsd elő a sütőt 160 ˚C-ra. Nyújtsd ki a pihentetett tésztát, és szaggasd ki kedvenc formáiddal. Sütőpapíron süsd a mézeskalácsot kb. 12 perc alatt aranyszínűre. Még melegen kend meg felvert tojással.
Cukormáz: Először szitáld át a porcukrot egy sűrű szövésű szitán. Egy habverővel vagy a robotgép legalacsonyabb fokozatán keverd fehér, sűrű habbá a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. A kész hab a habverőre ragad, és nem folyik le róla. A habhoz keverj élelmiszer-színezéket, és szükség esetén citromlével hígítsd megfelelő állagúra.