Kép az értesítési sávon

Hogyan válasszunk kést

A kést több szempont alapján érdemes kiválasztani. Ha azon gondolkodsz, milyen késeket vegyél, hogy jól vágjanak, biztonságosak legyenek, kézre álljanak és sokáig bírják, készítettünk neked egy rövid útmutatót a választáshoz.

Mielőtt döntesz, érdemes átgondolni, mit, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogsz szeletelni, és mennyit szeretnél a késekre költeni. Ez alapján érdemes kiválasztani a penge formáját, illetve a penge kialakítását is, ami nemcsak a vágás könnyedségét befolyásolja, hanem a kés súlyát – és ezzel az árát is.

A választásnál az is szempont lehet, hogyan tartod a kést, illetve hogy csúszásgátló-e a markolat.

A késeket külön-külön is beszerezheted, vagy választhatsz komplett készletet is, amelyben minden alapvető konyhai feladathoz megtalálod a megfelelő darabot, sőt, a tárolásukra szolgáló tartót is.

A késeid kiválasztására tehát megéri időt szánni. Mire figyelj még a döntésnél?
Kesek - kép

A kés pengéjének alakja

A különféle alapanyagokhoz és szeletelési módokhoz eltérő pengeformákra, pengeméretre, sőt, sokszor eltérő nyélkialakításra van szükség. Ezért a kínálatunkban az univerzális, szakács- és szeletelőkések mellett találsz speciális késeket is – kenyérhez, zöldséghez, sajthoz vagy sonkához, de van henteskésünk, filéző-, csontozó- és kivágókésünk is. Gyártunk egyre népszerűbb japán Santoku késeket is, valamint különleges darabokat, például osztriganyitó kést és görögdinnyekést is.

Pengeprofil és élezés
A késprofil a gyártási eljárástól függ, és hatással van az árra is. A kiváló rozsdamentes acéllemezből préselt kések több lépésben kapják meg éles pengéjüket – ezek könnyebbek (ezért sok nő is előnyben részesíti őket) és olcsóbbak is. Ugyanakkor tökéletesen alkalmasak a háztartásban szokásos mennyiségű alapanyag feldolgozására.
Kuchyňské nože - obrázek
A melegen kovácsolt kések ezzel szemben már eleve V-alakúra formált pengével készülnek, így csak az élüket kell finomra csiszolni. Ezek nehezebbek, tartósabbak, és hosszabb ideig maradnak élesek. A V-profil révén könnyedén átvágják az alapanyagokat, így hosszabb szeletelés közben sem fárasztják a kezet – emiatt kedvelik őket a profi szakácsok is. Kínálatunkban ugyanakkor megtalálhatod a PRECIOSO sorozatot is, amely ötvözi mindkét típus előnyeit.
 

Markolat és a kés fogása

A késeket foghatod a hagyományos módon, vagy úgy, mint a profi séfek – vagyis nemcsak a nyélnél, hanem részben a pengénél is. Ehhez olyan kések valók, amelyeknél a nyél és a penge között sima az átmenet. Minden Tescoma kés nyele kényelmesen és biztonságosan tartható, a PRECIOSO modelleket pedig még csúszásgátló bevonattal is elláttuk, így akár nedves vagy zsíros kézzel is biztonságosan vághatsz velük.
ShopSys