Kezdőlap/TESCOMA Blog/Inspirációk és ötletek/Főzés, sütés/Házi sonka vagy szarvashúsból készült terrine? Vágj bele a főzésbe a sonkafőzővel!
Házi sonka vagy szarvashúsból készült terrine? Vágj bele a főzésbe a sonkafőzővel!

Hurrá, itt az ősz! Kik azok, akik ennyire örülnek neki? Természetesen az ínyencek! És meg is van rá minden okuk: A VADHÚS. Szarvas, nyúl, dámvad, muflon, fácán, gímszarvas vagy vaddisznó – ezek a húsfélék nemcsak különleges ízük és illatuk miatt népszerűek, hanem a szakértők szerint kivételes tulajdonságaik miatt is.
A vadhús könnyen emészthető, sokkal több vasat tartalmaz, mint a hagyományos sötét húsok, emellett A- és B-vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban is gazdag. Zsírtartalma és koleszterinszintje viszont alacsonyabb. A vadon élő állatok sokat mozognak, természetes táplálékon élnek, és kevesebb stressz éri őket – ez mind hozzájárul a húsuk kiváló minőségéhez.
A vadhús szezonja ősszel van, ráadásul csak meghatározott időszakban elérhető, úgyhogy ne hagyd ki az alkalmat: tegyél valamit az egészségedért és kényeztesd az ízlelőbimbóidat is! Szinte minden étterem kínál mostanában vadételeket, de ha szívesen kísérleteznél otthon, kezdd például egy isteni vadhúsból készült terrine-nel – amit a sonkafőzőnkben pillanatok alatt elkészíthetsz!

Vadhúsból készülő terrine
Hozzávalók:
- 1 kg szarvashús (ha nem szeretjed a vadhúst, használhatsz bárányhúst is)
- 1 marék finomra vágott menta
- 1 csomag feta sajt (kb. 200 g)
- 1 csomag zselatin
- zöldségalap: sárgarépa, hagyma, zeller, petrezselyem, só, babérlevél
- só, bors
Elkészítése:
A húst egészben megsütjük a zöldségalapon, majd hagyjuk kihűlni. A fetát és a sült húst darabokra vágjuk, összekeverjük a mentával, és a keveréket beletöltjük a sonkafőzőbe. A húsból visszamaradt, redukált pecsenyelevet felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután a pecsenyelevet a húsos keverékre öntjük, és lezárjuk a sonkafőzőt.
A sonkafőzőt egy fazékba helyezzük, a fazekat pedig annyi vízzel töltjük meg, hogy az kb. 1 cm-re a hőmérőtartó szintje alatt legyen. A vizet 80 °C-ra melegítjük, és ezen a hőmérsékleten 1 órán át főzzük a keveréket. Az elkészítés során a víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 85 °C-ot, és nem csökkenhet 75 °C alá. Az optimális hőfokot a hőmérő skáláján a rózsaszín szakasz jelzi. A főzés befejeztével a sonkafőzőt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen lehűtjük a hűtőszekrényben.
A sonkafőzőt egy fazékba helyezzük, a fazekat pedig annyi vízzel töltjük meg, hogy az kb. 1 cm-re a hőmérőtartó szintje alatt legyen. A vizet 80 °C-ra melegítjük, és ezen a hőmérsékleten 1 órán át főzzük a keveréket. Az elkészítés során a víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 85 °C-ot, és nem csökkenhet 75 °C alá. Az optimális hőfokot a hőmérő skáláján a rózsaszín szakasz jelzi. A főzés befejeztével a sonkafőzőt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen lehűtjük a hűtőszekrényben.
A főzéshez jól fog jönni:
Mit készíthetsz még a sonkafőzőben?

Lazac terrine
Hozzávalók:
- 400 g lazacfilé
- 100 g füstölt lazac
- 50 ml tejszín
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál friss kapor
- 1 teáskanál citromlé
- só, bors
Elkészítése:
A lehűtött lazacfilét összeturmixoljuk a füstölt lazacdarabokkal. Turmixolás közben fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a tejszínt, a sót, borsot, az aprított kaprot és a citromlevet. Rövid ideig mixeljük – körülbelül 30 másodpercig. A sonkafőzőt megtöltjük a lazacos keverékkel, a tetejére frissentartó fóliát teszünk, lezárjuk a szűkítő betéteket használva, majd vízfürdőbe helyezzük, és 85 °C-on 40 percig főzzük. A kész terrine-t lenyomva hagyjuk másnapig kihűlni.

Házi csirkesonka olívával
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé vagy pulykamellfilé, esetleg sertéscomb/lapocka
- 18 g konyhasó
- 4 g pácsókeverék
- 1 dl víz
- 4 g porcukor (kb. 1 mokkáskanál)
- 50 g egész, kimagozott zöld vagy fekete olíva
Elkészítése:
1 kg csirkemellet használunk, és minden más hozzávalót a PRESTO sonkakészítő csomagjában található alaprecept szerint adagolunk, azonban a keverékhez még az összekeverés előtt hozzáadunk 50 g egész, kimagozott zöld vagy fekete olívát.
Mielőtt belevágunk a házi sonka készítésébe, érdemes tudni:
- Milyen húsfajta ideális a sonkafőzőhöz?
A leggyakrabban sertéscomb vagy sertéslapocka kerül bele, mivel ezekben kiváló az hús és a zsír aránya. Ha terrine-t vagy valamilyen különlegesebb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk a szarvashúst, a vaddisznót vagy a nyúlhúst is – ezek némi zsírosabb hozzávalóval keverve szintén megőrzik a szaftosságukat.
- A sonkafőző kezdő szakácsoknak is ajánlott?
Igen, a sonkafőző használata egyszerű. Elég ledarálni a húst, ízesíteni, beletenni a sonkafőzőbe, majd a használati útmutató szerint megfőzni. Tökéletes választás azoknak is, akik egészségesebben szeretnének étkezni, és fontos számukra, hogy pontosan tudják, mi kerül a tányérjukra.
0











