Bodzaszörp és bodzás cukormáz

Készítsd elő a következőket:
- 30 bodzavirág
- 2 kg kristálycukor
- 50 g citromsav
- 3 bio citrom
- 2 liter víz
- 40 ml bodzaszörp
- 60 g porcukor
Elkészítése:
Felforralunk 2 liter vizet, majd hagyjuk kihűlni. Az alaposan megtisztított bodzavirágokat egy lábasba tesszük, és leöntjük a felforralt vízzel. Hozzáadjuk a karikákra vágott két citromot, valamint a harmadik citrom kifacsart levét. Végül belekeverjük a citromsavat, lefedjük, és 24 órán át állni hagyjuk. Ezután az egész keveréket gézen vagy sűrű szitán átszűrjük. A leszűrt levet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg teljesen fel nem oldódik. A kész szirupot tiszta üvegekbe töltjük. Mivel a szirup nem tartalmaz tartósítószereket, ezért a hűtőben tároljuk.
Bodzabevonat készítése: egy tálban alaposan elkeverünk 40 ml bodzaszörpöt 60 g porcukorral, amíg sűrű, egységes állagú masszát nem kapunk. Ez a bevonat tökéletes bármilyen süteményhez, például kuglófra is.














