Áfonyás bögrés sütik

A tésztához:
- 170 g áfonya
- 130 g kristálycukor
- 120 g finomliszt
- 100 g puha vaj
- 100 g darált dió
- 60 ml tej
- 2 tojás
- 1/2 teáskanál sütőpor
- só
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformát kibéleljük muffinpapírokkal. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojásfehérjét megsózzuk, és kemény habbá verjük . Félretesszük. A vajat és a cukrot habosra verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval. Ezt a keveréket a tejjel felváltva beledolgozzuk a tésztába. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot, végül pedig az áfonyát. Az előkészített muffinpapírokat megtöltjük a tésztával és kb. 20 percig sütjük.
A krémhez:
- 250 g 30%-os tejszín
- 170 g mascarpone
- 3 zselatinlap (kb. 5 g)
- 3 evőkanál áfonyaszörp
A zselatint a gyártó utasításai szerint elkészítjük, az összes vizet kicsavarjuk belőle, majd az áfonyaszirupos lábosba tesszük. Rövid ideig melegítjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Kis időre félretesszük hűlni. A tejszínt a mascarponéval kemény habbá verjük. A zselatinos szirupot óvatosan a krémhez keverjük. A krémet habzsákba töltjük, és a díszítés előtt a hűtőszekrényben lehűtjük.
Az áfonyasziruphoz:
- 50 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 50 g áfonya
Az összes hozzávalót felforraljuk egy láboskában, és hagyjuk 10 percig finoman buborékolni. A keveréket összeturmixoljuk, átszűrjük, és ha szükséges, tovább sűrítjük.
0











