Zwetschgendatschi szilvás süti

Erre lesz szükséged:
- 500 g rétesliszt
- 100 g vaj
- 100 g + 70 g kristálycukor
- 42 g friss élesztő
- 10 g vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 tojás
- 1 kg kimagozott, félbevágott szilva
- só
a morzsához:
- 200 g rétesliszt
- 80 g hideg vaj
- 80 g kristálycukor
Elkészítése:
A lisztet, 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót elkeverjük egy tálban. A langyos tejben feloldjuk a szétmorzsolt élesztőt. A tálban lévő hozzávalókhoz hozzáadjuk a 100 g olvasztott vajat, a tojást és az élesztős tejet. Sima tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük.
Egy mély tepsit (ideális méret: 28 × 40 cm) kivajazunk, beletesszük a tésztát, és kézzel a szélétől széléig elsimítjuk. A tésztára szorosan egymás mellé rárakjuk a szilvákat, és enyhén belenyomkodjuk őket. A süteményt ismét letakarjuk egy konyharuhával, és további kb. 30 percig kelesztjük. A fahéjat elkeverjük a 70 g cukorral, majd egyenletesen megszórjuk vele a sütemény tetejét. Elkészítjük a morzsát, rászórjuk a süteményre, és előmelegített, 175 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.
Egy mély tepsit (ideális méret: 28 × 40 cm) kivajazunk, beletesszük a tésztát, és kézzel a szélétől széléig elsimítjuk. A tésztára szorosan egymás mellé rárakjuk a szilvákat, és enyhén belenyomkodjuk őket. A süteményt ismét letakarjuk egy konyharuhával, és további kb. 30 percig kelesztjük. A fahéjat elkeverjük a 70 g cukorral, majd egyenletesen megszórjuk vele a sütemény tetejét. Elkészítjük a morzsát, rászórjuk a süteményre, és előmelegített, 175 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.
Az elkészítésben segítségedre lesznek:
0











