Muszaka

Hozzávalók:
- 600 g padlizsán
- 400 g burgonya
- 400 g darált marhahús
- 120 ml paradicsompassata
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 100 ml vörösbor
- 70 g paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 nagyobb hagyma
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál cukor
- friss petrezselyemlevél
- friss kakukkfű
- só, bors
- feta sajt a tetejére
- olaj
- 120 g finomliszt
- 120 g vaj
- 1 liter tej
- 2 tojássárgája
- só és fehér bors
- szerecsendió
Elkészítése:
Először elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kissé megpirítjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel simára keverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Állandó keverés mellett kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat, és félretesszük. A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk, majd a paradicsompürét is belekeverjük, és tovább pirítjuk. Felöntjük a borral, az alaplével és a passatával, hozzáadjuk az aprított kakukkfüvet, a fahéjat, sót, borsot, a cukrot és a babérlevelet. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A padlizsánt és a meghámozott burgonyát vékonyra szeleteljük. A padlizsánt besózzuk, papírtörlőn hagyjuk levet ereszteni, majd letöröljük, és olajon mindkét oldalát megsütjük. Ezután újra lecsepegtetjük papírtörlőn. A sütőtálba rétegezzük a burgonyát, a padlizsánt, a húst, a besamelt és az aprított petrezselymet. Összesen két réteget készítünk, a tetejére besamel kerül. Megszórjuk fetával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Ezek az eszközök jól jönnek hozzá:
0













