Kép az értesítési sávon

Mákos-szedres piskóta

DELÍCIA süteményforma ø 24 cm - kép

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 220 g kristálycukor
  • 100 ml 30%-os tejszín
  • 80 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál egész mák
  • 2 evőkanál citromhéj
  • 200 g finomliszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
A krémhez és a díszítéshez:
  • 125 g mascarpone
  • 125 ml 30%-os tejszín
  • 1/2 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 evőkanál szederpüré   

Elkészítése:

A sütőformát kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat robotgéppel elkezdjük felverni, 2 perc után hozzáadjuk a cukrot, és további 3 percig habosítjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és még néhány percig folytatjuk a felverést. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Végül az olvasztott vajban elkeverjük a citromhéjat és a mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A masszát a formába öntjük, és kb. 50 percig sütjük. Miután kihűlt, krémmel díszítjük, amit úgy készítünk el, hogy a jól behűtött mascarponét, tejszínt és cukrot kemény krémmé verjük, majd belekeverjük a szintén kihűlt szederpürét. A süteményt a tetején szederrel díszítjük.

A szederpüré elkészítése:
A szedret kevés cukorral és 2 evőkanál vízzel kis lábasban felfőzzük, amíg pépes lesz. Átpasszírozzuk egy szűrő, majd hagyjuk kihűlni. 

TIPP: Ha intenzívebb szedres ízre és színre vágysz, használj több pürét, például egy egész evőkanállal. 

Ezek az eszközök jól jönnek hozzá: