info text
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokLépésről lépésre: így készíts isteni eperdzsemet otthon

Lépésről lépésre: így készíts isteni eperdzsemet otthon

Eper az üvegben: finomság, amely egész évben csak rád vár

Ha egészségesen szeretnél nassolni, válaszd a gyümölcsöket! Természetesen a friss gyümölcs a legjobb, de ha szeretnéd az ízüket megőrizni egész évre, készíts belőlük lekvárt. Hogy milyen gyümölccsel dolgozol, az csak rajtad múlik, ám ha lenne egy népszerűségi toplista, Magyarországon biztosan toronymagasan az eper nyerne! Ezért az eperrajongókra gondolva összeszedtünk egy részletes útmutatót a házi eperlekvár elkészítéséhez. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire egyszerű, és azt is megmutatjuk, milyen konyhai eszközökre lesz szükséged hozzá. 
DELLA CASA csatos befőttesüveg - kép
A házi ételek készítése és a befőzés egyszerre hagyományos és modern tevékenység: nem csupán nosztalgiáról vagy családi hagyományok ápolásáról van szó, hanem a tudatos, egészséges táplálkozás egyik korszerű formájáról is. A dzsemek és lekvárok világában például egyre több az új recept: kevesebb cukorral, teljesen adalékmentesen, esetleg egzotikus fűszerekkel vagy szokatlan hozzávalókkal megbolondítva az ízélményt.

Az eperlekvár receptje

A legjobb, ha az epret közvetlenül a termelőtől vagy a termelői piacokon szerzed be. A legédesebb szemek általában sötétebb színűek és enyhén túlérettek. Minél édesebb epret használsz, annál kevesebb cukor is elég lesz a lekvárhoz. 

Hozzávalók: 
  • 1 kg eper 
  • 1 csomag zselésítő (pl. Dzsemfix)
  • 1/2 kg kristálycukor
Elkészítése: 
A megtisztított epret feldaraboljuk és egy nagyobb lábasba tesszük. A dzsemfixet összekeverjük 2 evőkanál cukorral, majd hozzáadjuk az eperhez. Folyamatos keverés mellett alaposan felforraljuk, kb. 1 percig. Ezután hozzáadjuk a maradék cukrot, és újraforraljuk. A gyöngyöző epret folyamatos kevergetés mellett legalább 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Ha hab képződött a tetején, leszedjük, és a lekvárt azonnal az előkészített befőttesüvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk őket, és 5 percig pihenni hagyjuk. 
 

Vegyszermentesen is működik – csak kicsit rövidebb ideig áll el 

Ha teljesen adalékanyag-mentesen szeretnél lekvárt készíteni, egyszerűen hagyd ki a dzsemfixet. Az eper és a kristály- vagy nádcukor mellett egy citrom levére is szükség lesz. Ha különlegesebb ízre vágysz, mehet bele egy csipet cayenne-bors, egy pár csepp balzsamecet, egy szál menta vagy akár egy kis vanília is. Az egyetlen hátránya az ilyen módon készülő lekvárnak, hogy rövidebb ideig tartható el. 

Ezekre szükséged lehet a befőzéshez: