La sauce hollandaise (Holland mártás)

Hozzávalók a szószhoz (2 személyre):
- 0,15 g vaj
- 2 tojássárgája
- kb. 3 evőkanál víz
- só, bors
- citromlé
- 1 evőkanál dijoni vagy mézes mustár
További hozzávalók:
- fehér spárga
- kisebb méretű burgonyák
- petrezselyem
- prosciutto, pármai sonka vagy buggyantott tojás
Elkészítése:
A holland mártást vízgőz felett készítjük el. Az edényben a víznek forráspont alatt kell maradnia, nem szabad felforrnia. Az edény tetejére üvegtálat teszünk, és beleöntjük a tojássárgákat a vízzel. Annyi vizet adunk hozzá, ahány tojássárgát használunk – 2 sárgához kb. 3 evőkanál vizet. Ezután hozzáadjuk mustárt, majd fokozatosan a megolvasztott vajat is belecsorgatjuk. A mártást vízgőz fölött keverjük kb. 2–3 percig, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Amikor a mártás simára állagú lesz, tálalásra kész.
A teljes fogás előkészítéséhez előkészítjük a spárgát is. Megtisztítjuk, levágjuk a végeit, és sós, forrásban lévő vízben főzzük 2–3 percig. Leszűrjük. Közben egy másik edényben megfőzzük a burgonyát. A spárgát a burgonyával együtt tányérra tesszük, majd leöntjük a holland mártással. A kész ételt ízlés szerint prosciutto- vagy pármai sonkaszeletekkel, illetve buggyantott tojással díszíthetjük. A krumplit szórjuk meg aprított petrezselyemmel is.
A teljes fogás előkészítéséhez előkészítjük a spárgát is. Megtisztítjuk, levágjuk a végeit, és sós, forrásban lévő vízben főzzük 2–3 percig. Leszűrjük. Közben egy másik edényben megfőzzük a burgonyát. A spárgát a burgonyával együtt tányérra tesszük, majd leöntjük a holland mártással. A kész ételt ízlés szerint prosciutto- vagy pármai sonkaszeletekkel, illetve buggyantott tojással díszíthetjük. A krumplit szórjuk meg aprított petrezselyemmel is.
0











