Kelt tésztás hópehely

Hozzávalók:
A tésztához:
- 185 ml tej
- 75 g cukor
- 75 g vaj
- 375 g finomliszt
- 1 tojás
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 zacskó porélesztő
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 50 g nádcukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
A fahéjas töltelék helyett akár kakaós vagy mogyorós-csokoládés tölteléket is használhatsz.
Elkészítése:
Egy kisebb nyeles lábasban felforrósítjuk a tejet, és hozzáadjuk a cukrot, hogy feloldódjon. A tejnek nem szabad felforrnia, ezért időben húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat, majd ha felolvad, az őrölt kardamomot is.
Egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót és a porélesztőt. A kihűlt tejes keveréket a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Sima tésztát készítünk. Áttesszük egy olajjal kikent melegítőtálba, és hagyjuk kelni, amíg a fedél kidudorodik (kb. 30 perc). A tésztának a térfogata kétszeresére kell nőnie.
Közben az összes hozzávalót óvatosan összekeverve elkészítjük a tölteléket.
A buborékmentes tésztát a belisztezett gyúródeszkára tesszük, cipót formázunk belőle, és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindet kör alakú lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy derelyevágó segítségével szabályos kör alakúra vágjuk. Az első három lapot ecsettel megkenjük a töltelékkel, egymásra helyezzük, végül a negyedik, töltelék nélküli lapot is rátesszük. A kör közepére egy poharat állítunk, majd a derelyevágóval először 4 részre, majd ezek felére, végül újra felére vágjuk a tésztát, így 16 egyforma „sugarat” kapunk.
Fonás: mindig két szomszédos sugarat emelünk fel, egymás felé csavarjuk őket, majd a végeket összeillesztjük, és a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült hópelyhet letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A megsült süteményt olvasztott vajjal megkenjük.













