info text
KezdőlapTESCOMA BlogInspirációk és ötletekHázi szörp adalékok nélkül

Házi szörp adalékok nélkül

myDRINK duplafalú pohár - kép
Zárd üvegbe a nyár ízeit! Az innovatív DELLA CASA gyümölcs- és zöldségpréskészlettel ínycsiklandó, házi szörpöt készíthetsz – mindenféle mesterséges színezék, aroma vagy tartósítószer nélkül. A strapabíró, prémium műanyagból készült kiegészítőt egyszerűen csak tedd egy 24 cm-es fazékra, adj hozzá vizet, gyümölcsöt vagy zöldséget, ízlés szerint cukrot, és hagyd, hogy a gőz tegye a dolgát. Nincs szükség felügyeletre: 90 perc múlva már kész is a szirup, mivel az összetevők gőzölés közben kiengedik a levüket. Ezután csak nyisd meg a rugalmas szilikoncsövet, és töltsd az illatos szirupot egyenesen az üvegekbe.

Ne vegyél szörpöt – készítsd el magad!

1 kg gyümölcsből (vagy zöldségből) és 1 kg cukorból akár 1,5 liter igazi házi szörpöt főzhetsz. Fehér cukor helyett használhatsz nádcukrot, vagy csökkentheted is az adagját.

Miből készül a legfinomabb szirup?

Eperből, ribizliből, egresből, málnából, áfonyából, bodzából, szőlőből, almából, körtéből, cseresznyéből, meggyből, barackból, szilvából, sőt, tökből vagy akár rebarbarából is. Mindezeket kipróbáltuk – és persze megkóstoltuk – a TESCOMA kísérleti konyhájában. Az eredmény? Soha többé nem vásárolunk bolti szörpöket! A friss alapanyagokból készült házi szirupok íze olyan intenzív, hogy nincs, ami felérne velük.
DELLA CASA gyümölcs- és zöldségpréskészlet - kép

A módszer lépésről lépésre


1. Tölts 2 liter vizet egy 24 cm átmérőjű fazékba vagy lábasba, majd helyezd rá a gyümölcslevet gyűjtő tartályt a gőzölőszitával és a rugalmas csővel. 

2. A gőzölőszitába tedd az előkészített (pépesített vagy apróra vágott) gyümölcs vagy zöldség felét (500 g), és szórd meg a cukor felével (500 g).  Ezután jöhet a maradék gyümölcs/zöldség, majd a maradék cukor.
Tipp az ízesítéshez Egy kanál citromsavval vagy reszelt gyömbérrel fokozhatod az ízeket, de bátran kísérletezhetsz: tehetsz bele egész fahéjat, csillagánizst vagy más fűszereket is, ahogy szereted.

3. Fedd le a készletet egy fedővel, tedd a tűzhelyre, és állítsd a legmagasabb hőfokra. Amint a víz forrni kezd, vedd lejjebb a hőt, hogy csak gyöngyözzön.

4. Gőzöld a keveréket 90 percig. Közben – kb. 25 percenként – óvatosan keverd át a gyümölcsöket vagy zöldségeket. A forró gőz megbontja az alapanyagok szerkezetét, és a kiszabaduló gyümölcslé lecsorog a tartályba.

Egy praktikus tipp: A gőzölés után a szitában maradó gyümölcsöt vagy zöldséget kár lenne kidobni – főzz belőle lekvárt, vagy használd piték és sütemények töltelékeként!
DELLA CASA gyümölcs- és zöldségpréskészlet - kép
5.  Amikor a gyümölcs vagy zöldség levét teljesen kipréselted, kapcsold le a tűzhelyet, és helyezd át a fazekat a préskészlettel együtt egy stabil, hőálló felületre, ahol kényelmesen üvegbe töltheted a szirupot. Ezután távolítsd el a szilikoncsövet a szitáról, majd vezesd bele egy előzőleg sterilizált, csatos DELLA CASA üvegbe (vagy bármilyen jól zárható palackba). Csúsztasd hátra a kereket a cső kupakjának kinyitásához, és öntsd a forró szirupot az üvegbe.

Végül azonnal zárd le a palackot, és hagyd teljesen kihűlni. A légmentesen záródó üvegben a szörp hűvös, sötét helyen akár egy évig is eláll.

Próbáld ki a többi receptünket is: remek szörpöket, dzsemeket és zseléket készíthetsz!
 

Szörpkészítés hideg eljárással

A DELLA CASA szörpkészítő készlettel  nemcsak hőkezeléssel, hanem hidegen préselve is dolgozhatsz, így a gyümölcsök és gyógynövények maximális mértékben megőrzik vitamintartalmukat és értékes tápanyagaikat. A hidegen készített szirup a gyümölcsök és gyógynövények természetes és eredeti ízét adja vissza.

A hideg készülő házi szörpöknél jelentősen csökkenthető a cukor használata, vagy teljesen helyettesíthető természetes sztíviával. Vess egy pillantást a hidegen készített szörpök receptjeire.
DELLA CASA szörpkészítő készlet 1500 ml - kép

Így lesz a házi szörpből frissítő limonádé

Használd a myDRINK szódagépet – és varázsolj percek alatt szénsavas házi limonádét! Tölts az üvegbe annyi házi szirupot, amennyi az ízlésednek megfelel, önts hozzá friss csapvizet, zárd le a speciális töltőszelepes kupakkal, majd helyezd az üveget a készülékbe. Ezután nyomd meg röviden (kevesebb mint 1 másodpercig) a szénsavasító gombot 6–10 alkalommal – és már kész is a friss, buborékos ital!

Nem kell tartanod attól, hogy kifröccsen – a dupla szelepes zárásnak köszönhetően a cukros ital is biztonságosan és tisztán szénsavasítható. A myDRINK szódagép egyik szelepe gyors kiengedést, a másik lassú, kontrollált nyomáscsökkentést biztosít.
myDRINK multifunkciós szódagép - kép