Házi készítésű teljes kiőrlésű kenyér

Hozzávalók 1 cipóhoz (kb. 500 g):
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 ml hideg víz
- 1,5 evőkanál lenmag
- 1,5 evőkanál szezámmag
- 1,5 evőkanál napraforgómag
- 10 g friss élesztő
- 8 g só
- 60 ml langyos víz
A tészta elkészítése:
A hideg vízzel teli tálba beleszórjuk az összes magot, letakarjuk, és hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át.
Másnap hozzáadjuk a magos vízhez a lisztet, a sót, valamint az élesztőt, amit előzőleg elkevertünk a langyos vízben. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük. Ezután ismét átgyúrjuk, szilikonformába tesszük, konyharuhával letakarjuk, és kb. másfél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát sós vízzel megkenjük, majd megszórjuk magvakkal.
Másnap hozzáadjuk a magos vízhez a lisztet, a sót, valamint az élesztőt, amit előzőleg elkevertünk a langyos vízben. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük. Ezután ismét átgyúrjuk, szilikonformába tesszük, konyharuhával letakarjuk, és kb. másfél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát sós vízzel megkenjük, majd megszórjuk magvakkal.
Sütés:
A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra. Az alsó rácsra hőálló tálban vizet teszünk, majd a tésztával töltött formát is a sütőbe helyezzük. A hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentjük, és a kenyeret 20 percig sütjük. Ezután kivesszük a vizestálat, és a kenyeret további 15 percig sütjük ugyanazon a hőfokon. A megsült kenyeret kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
A teljes kiőrlésű kenyér elkészítéséhez jól fog jönni:
0










