Kép az értesítési sávon
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHús nélküli ételekHázi készítésű teljes kiőrlésű kenyér

Házi készítésű teljes kiőrlésű kenyér

DELLA CASA teljes kiőrlésű kenyérsütő forma - kép

Hozzávalók 1 cipóhoz (kb. 500 g):

  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 ml hideg víz
  • 1,5 evőkanál lenmag
  • 1,5 evőkanál szezámmag
  • 1,5 evőkanál napraforgómag
  • 10 g friss élesztő
  • 8 g só
  • 60 ml langyos víz

A tészta elkészítése:

A hideg vízzel teli tálba beleszórjuk az összes magot, letakarjuk, és hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át.

Másnap hozzáadjuk a magos vízhez a lisztet, a sót, valamint az élesztőt, amit előzőleg elkevertünk a langyos vízben. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük. Ezután ismét átgyúrjuk, szilikonformába tesszük, konyharuhával letakarjuk, és kb. másfél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát sós vízzel megkenjük, majd megszórjuk magvakkal. 

Sütés: 

A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra. Az alsó rácsra hőálló tálban vizet teszünk, majd a tésztával töltött formát is a sütőbe helyezzük. A hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentjük, és a kenyeret 20 percig sütjük. Ezután kivesszük a vizestálat, és a kenyeret további 15 percig sütjük ugyanazon a hőfokon. A megsült kenyeret kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

A teljes kiőrlésű kenyér elkészítéséhez jól fog jönni:

ShopSys