Hozzávalók:
- 250 g burgonya
- 300 g rétesliszt
- 2 tojás
A töltelékhez: - 250 g burgonya
- 250 g juhtúró (brindza)
- 1 csokor újhagyma (a tálaláshoz is)
- só, bors
A tálaláshoz: - 100 g szalonna
- 300 g 16%-os tejföl
- 125 g juhtúró (brindza)
- újhagyma
Elkészítése:
Az összes burgonyát (500 g) megfőzzük, majd finomra reszeljük. A reszelt burgonya felét egy tálba tesszük (a másik felét félretesszük a töltelékhez), hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. Keményebb, nem ragadós tésztát gyúrunk, cipót formázunk belőle, és konyharuhával letakarjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a maradék burgonyát összekeverjük az apróra vágott újhagymával, sóval, borssal. A keveréket alaposan összekeverjük, majd félretesszük. A tésztacipót lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Formával köröket szúrunk ki, a közepükre tölteléket teszünk, majd félbehajtjuk és a széleket összenyomjuk, hogy a tészta bezáródjon. A kész pirogokat forrásban lévő, sós vízbe tesszük. Akkor főttek meg, amikor felúsznak a víz felszínére. Leszűrjük, majd egy tálba tesszük őket. A szalonnát apróra vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. A tejfölt elkeverjük a brindzával. A derelyéket tányérra tesszük, rákanalazzuk a brindzás tejfölt, megszórjuk sült szalonnával és friss újhagymával.
Amire szükséged lesz: