Fahéjas csiga pisztáciával

Hozzávalók:
A tésztához:
- 285 ml kesudiótej vagy teljes tehéntej
 - 67 ml olaj
 - 33 g kristálycukor
 - 1 + 1/4 teáskanál száraz élesztő
 - 300 g + 50 g finomliszt
 - 1/2 teáskanál szódabikarbóna
 - 1 /2 teáskanál péksüteményekhez szánt sütőpor
 - csipetnyi só
 
A töltelékhez:
- 75 g olvasztott vaj (a töltelékhez és a sütés előtti megkenéshez)
 - 10 g őrölt fahéj
 - 50 g kristálycukor
 
A mázhoz és a díszítéshez:
3 evőkanál olvasztott vaj3 evőkanál pisztáciakrém
50 ml kesudiótej vagy tehéntej
250 g porcukor
pisztácia és áfonya
Elkészítése:
A tejet és az olajat a cukorral és sóval kissé felmelegítjük, majd megszórjuk az élesztővel. Két perc elteltével hozzáadunk 300 g lisztet, összekeverjük, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át kelni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a maradék lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral, majd meggyúrjuk a tésztát. A meglisztezett gyúródeszkán a tésztát nagy téglalap alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a cukorral elkevert fahéjjal. Ezután rétesszerűen feltekerjük, éles késsel kb. 3 cm vastag csigákra vágjuk, majd egymás mellé helyezzük őket a kivajazott tepsiben. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és még 15 percig kelesztjük. Enyhén megkenjük vajjal, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük. Sütés után sima mázzal vonjuk be a csigákat, amit olvasztott vaj, pisztáciapaszta, tej és cukor összekeverésével készítünk el.
Végül megszórjuk durvára tört pisztáciával, majd áfonyával díszítjük, ami enyhén pikáns, savanykás ízt kölcsönöz a csigáknak.
0










