A nanotechnológia forradalmi változásokat tesz lehetővé a konyhai eszközök felületkezelésében: rendkívül apró részecskék segítségével speciális felületet hoz létre, amely aktívan taszítja a szennyeződéseket, baktériumokat és szagokat. Láthatatlanul, de rendkívül hatékonyan járul hozzá a műanyag edények higiéniai szintjének és ellenálló képességének növeléséhez.
Mi a nanotechnológia, és hogyan működik?
A nanotechnológia olyan műszaki területet jelent, amely nanométeres léptékű (10 a mínusz kilencediken méter, azaz körülbelül az emberi hajszál vastagságának ezredrésze) technológiák alkalmazásával foglalkozik. Ide tartozik az anyagok felületének rendkívül vékony rétegekben történő kezelése is.

Hol alkalmazzák a nanotechnológiát?
A láthatatlan nanotechnológiák felhasználási területe igen széles. Jelen vannak az egészségügyben és a gyógyszeriparban: a nano-kezelésű orvosi anyagok csökkentik a fertőzés kockázatát, a nanorészecskék segítenek a gyógyszereket célzottan a megfelelő helyre juttatni, és a betegségek diagnosztizálása során is hasznosítják őket. Fontos szerepet játszanak a kozmetikában, a textiliparban, a mezőgazdaságban, az elektrotechnikában és az energetikában is.
Hogyan hasznosítja a nanotechnológiát a TESCOMA?
A TESCOMA által kifejlesztett nanoCARE™ technológia, amely az élelmiszerrel érintkező műanyag terméknél alkalmazható, világszerte sz. Ezzel a gyártási technológiával 2017 óta kezeljük a műanyag termékeink felületét.

Hogyan alkalmazható a nanotechnológiát a műanyag edényeknél és konyhai eszközöknél?
A nanoCARE™ technológia lehetővé teszi, hogy az anyag tulajdonságait atomi szinten változtassuk meg. Így a végeredmény egy sor egyedi tulajdonsággal rendelkező termék lesz. Különösen kiváló aromás élelmiszerek (például fokhagyma, hagyma, hal) tárolásához és feldolgozásához – az edény nem veszi át ezek erős illatát, és vízzel való leöblítés után nem érezni azokat.
További előnye, hogy az anyag nem szívja magába a természetes színezőanyagokat (például sárgarépa, paprika, paradicsom, curry fűszer színét), így az edény könnyen tisztítható marad.
A nanoCARE™ technológiával kezelt edények karbantartása egyszerű és rendkívül környezetbarát. Használat után elég leöblíteni folyó víz alatt, még a zsírt és a szennyeződéseket is le lehet mosni mosószer nélkül. Nincs szükség mosogatógépre sem.
Előnyök a fogyasztók számára: apró részecskék, nagy változás

A nano-kezelésű műanyag edények antibakteriális védelmet nyújtanak, megkönnyítik a vegyszermentes tisztítást, és ellenállnak az elszíneződésnek.
A nano-kezeléssel ellátott konyhai eszközök új képességeket kapnak: az öntisztító tulajdonságok időt és energiát takarítanak meg, meghosszabbítják a termékek élettartamát, és segítenek a higiénia fenntartásában.
Mely TESCOMA termékek érhetők el nano-kezeléssel?
•
PRECIOSO vágódeszkák – strapabíró műanyag, elég csak leöblíteni őket használat után. Nem maradnak rajtuk színes foltok vagy ételszagok.
•
PURITY MicroWave műanyag edények – egészségügyi felhasználásra is alkalmas anyagból készülnek, antibakteriális felülettel, biztonságosan használhatók mikrohullámú sütőben.
•
PAPU PAPI termékek csecsemőknek és kisgyermekeknek – antibakteriálisak, BPA-mentesek, nem színeződnek el, nem veszik át a szagokat. Sterilizálhatók, nem igényelnek mosogatógépet vagy mosószert.
•
FreshZONE antibakteriális tárolódobozok – ideálisak ételek tárolására és tálalására is.
