Húsvéti kuglóf édesen és sósan

Hozzávalók az édes változathoz:
Készítsd elő a következőket:
- 200 g kristálycukor
- 2 tojás
- 4 tojássárgája
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojásfehérje habja
- 240 g rétesliszt
Elkészítés:
A formát befújjuk a sütőformákhoz szánt DELÍCIA olajjal, vagy alaposan kikenjük étkezési zsírral, majd megszórjuk liszttel.
A tésztát beleöntjük a formába, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.
A kész bárányt a formában megfelelő alátére helyezzük, fejjel lefelé fordítjuk és kiborítjuk.
Jó tanács: Ha a bárányt nem lehet kiszedni a formából sütés után, takarjuk le a formát egy nedves konyharuhával, és körülbelül 10 perc elteltével könnyedén levehető lesz a süteményről.

Sós húsvéti bárány
Hozzávalók:
- 350 g füstölt hús
- 200 g kifli
- 50 g medvehagyma
- 50 g csalán
- 7 tojás
- 1 hagyma
- 1 mogyoróhagyma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál édeskömény mozsárban törve
- 1 teáskanál finomra vágott friss kakukkfű
- 1 teáskanál egész édeskömény
- szerecsendió ízlés szerint
- só, bors
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A péksüteményt apró darabokra vágjuk, és tálba tesszük. A vöröshagymát és a mogyoróhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a füstölt húst, enyhén megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a csalánt és a fokhagymát finomra vágjuk, és a péksüteményhez adjuk. Ezután hozzákeverjük a tojásokat, a kakukkfüvet, az édesköményt és a szerecsendiót, sóval, borssal ízesítjük. A sózással bánjunk óvatosan, mert a füstölt hús önmagában is sós lehet. A kihűlt húst alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. A masszát vajjal kikent formába simítjuk, és 180 °C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Sütés után kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni.











