info text
KezdőlapTESCOMA BlogInspirációk és ötletekHázi páclé, amitől a grillezett hús igazán finom lesz

Házi páclé, amitől a grillezett hús igazán finom lesz

Minden évben alig várjuk, hogy elkezdődjön a grillszezon – ugye, te is így vagy vele? Mielőtt beizzítod a sütőt, érdemes ránézni a felszerelésre – főleg a grillre és a hozzávaló eszközökre. Ha minden készen áll és a húst is beszerezted, már csak egy jó páclé kell, amitől az igazán szaftos és ízletes lesz. A házi páclé elkészítése tényleg gyerekjáték – mutatjuk, hogyan csináld!

A páclé két alapvető összetevőből áll: valamilyen folyadékból és fűszerekből

A páclé különösen akkor fontos, ha húst szeretnél grillezni. Ha a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni belőle, érdemes többféle ízesített változattal is kísérletezni. Persze nemcsak húst, hanem zöldségeket és más alapanyagokat is be lehet pácolni. A páclé mindig egy folyékony részből és szárított vagy friss fűszerekből áll. A folyadék lehet például olaj, sör vagy bor, ezekhez keverhetsz szárított vagy friss fűszereket, fűszerkeverékeket és zöldfűszereket. Ízesítőként jöhet még szójaszósz, borecet, mustár, méz vagy citromlé is. A joghurtos pácok is nagyon népszerűek.

Íme néhány egyszerű szabály, amit érdemes betartani:
  1. A páclé legyen kellőképpen híg, ne spórold ki belőle az olajat (és más folyadékokat sem, ha azok is a részét képezik a receptnek). Nem kell attól tartanod, hogy túl zsíros lesz az étel – grillezés közben az olaj nagy része kisül.
  2. A marhahúst vagy a sertéshúst érdemes legalább 24 órával grillezés előtt bepácolni, hogy jól magába szívja az ízeket – minimum 2 órával a sütés előtt mindenképp legyen már a pácban. A csirkehúsnak rövidebb pácolás is elég, a halaknál pedig még ennél is kevesebb időre van szükség. 
  3. A sóval bánj óvatosan! Ha készen kapható grillfűszerkeveréket használsz, abban általában már van só, ezért nem kell külön megsózni.
PRESIDENT elektromos barbecue grillsütő - kép

Íme egy egyszerű recept a fűszeres páclé elkészítéséhez:

Hozzávalók:
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál szárított rozmaring
  • 1/ 2 teáskanál szárított kakukkfű 
  • 1 teáskanál só 
  • 1/2 teáskanál jó minőségű bors 
  • 2 teáskanál citromlé
Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban, hogy az ízek jól összeérjenek, majd ebben pácoljuk a húst a szükséges ideig. A maradék páclevet felhasználhatjuk a hús grillezés közbeni kenegetéséhez is. 

A páclé elkészítésében segítségedre lehetnek: